Az Alibaba (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France kötelezettségvállalást írt alá az online piacterükön értékesített veszélyes termékek gyorsabb eltávolítása érdekében – tájékoztatott az Európai Bizottság.

A négy online vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 2 munkanapon belül reagál a tagállami hatóságoktól kapott, veszélyes termékekre vonatkozó értesítésekre, és 5 munkanapon belül intézkedéseket hoz a vásárlóktól érkező bejelentések nyomán.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos a következőket mondta: „Az unión belül egyre többen vásárolnak az interneten. Az elektronikus kereskedelem új lehetőségeket nyitott meg a fogyasztók előtt, alacsonyabb árakon nagyobb választékot kínálva számukra. A fogyasztóknak éppen ugyanolyan biztonságban kell lenniük, amikor az interneten vásárolnak, mint ha egy boltban tennék ezt. Örömmel üdvözlöm a termékbiztonsági vállalást, amely tovább fogja javítani a fogyasztói biztonságot. Felszólítom a többi online piacteret, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy az internet biztonságosabbá váljon az uniós fogyasztók számára.” 

2016-ban az online értékesítés az EU-n belüli teljes értékesítés 20 százalékát tette ki (Eurostat). A riasztási rendszer keretében bejelentett veszélyes termékek közül egyre többet értékesítenek az interneten. Ez azt jelzi, hogy minden online piactérnek folytatnia és fokoznia kell a veszélyes termékek eltávolítása terén tett erőfeszítéseit. Az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelv értesítési-eltávolítási eljárásokat vezet be a problémás online tartalom tekintetében, de nem szabályozza azokat részletesen. 

Az Alibaba csoport (az AliExpress nevében), az Amazon, az E-Bay és a Rakuten-France az alábbi intézkedések meghozatalát vállalták:

  • Két munkanapon belüli reagálnak a hatóságok értesítéseire, amelyek a vállalatok kapcsolattartó pontjaira érkeznek, abból a célból, hogy azok eltávolítsák a kínálatukból a nem biztonságos termékeket. A vállalatoknak nyomon kell követniük a meghozott intézkedéseket, és tájékoztatniuk kell azokról a hatóságokat.
  • Egyértelmű lehetőséget biztosítanak a fogyasztóknak a kínálatban szereplő veszélyes termékek bejelentésére. E bejelentéseket sürgősséggel kezelik, és öt munkanapon belül megfelelő választ adnak.
  • Figyelemmel kísérik a termékvisszahívásokra/veszélyes termékekre vonatkozó információkat, amelyek a nem élelmiszer jellegű termékek uniós riasztási rendszerében állnak rendelkezésre, valamint más forrásokból, például a jogérvényesítő hatóságoktól származnak, továbbá megfelelő intézkedéseket hoznak az érintett termékek tekintetében, ha azok azonosíthatók.
  • Külön egyedüli kapcsolattartó pontokat biztosítanak az uniós tagállami hatóságoknak a veszélyes termékekre vonatkozó értesítések és a termékbiztonsági kérdésekkel kapcsolatos kommunikáció elősegítése céljából.
  • Intézkedéseket hoznak annak megelőzése céljából, hogy ismét megjelenjenek a kínálatban azok a veszélyes termékek, amelyeket már eltávolítottak.
  • Tájékoztatást/képzést nyújtanak az eladóknak az uniós termékbiztonsági jogszabályok betartásáról, megkövetelik az eladóktól a jogszabályok betartását, valamint az uniós termékbiztonsági jogszabályokra mutató hivatkozást biztosítanak az eladóknak. 

Az online piacterek és az Európai Bizottság hathavonta felmérik majd a kötelezettségvállalással kapcsolatosan elért eredményeket és jelentést tesznek közzé.