Óriási a káosz a romániai közalkalmazotti bérrendszerben, ezért szükség van egy törvényre, amely ezt rendezi. Tisztázni kell, hogy a fizetésemelés pontosan milyen költségeket generál – jelentette ki Erdei Dolóczki István parlamenti képviselő.

A költségvetési bizottság RMDSZ-es tagja kifejtette, hivatalos megkeresést még nem kaptak a jogszabály kapcsán a kormányzó szociáldemokrata párttól (PSD), mindössze annyit jeleztek nekik, hogy a tervezet a párt honlapján tanulmányozható – írja a Krónika.

Erdei Dolóczki István kiemelte, a 350 oldalas dokumentumban az áll, hogy 2017-re nincs költségvetési vonzata a végrehajtásának, a következő évekre pedig nem írtak be semmit, holott az érvényes jogszabály szerint minden törvénytervezethez mellékelni kell, hogy a következő öt évben milyen módon befolyásolja a büdzsét.

A szatmári honatya szerint a tervezetben előfordulnak kisebb jogi problémák, ellentmondások a jelenleg érvényben levő törvényekkel, ezeket is korrigálni kell.

„Mindenképpen áldozatot követel a béremelés. Reméljük, nem adóemeléssel kompenzálják a kiadásokat, de a beruházásoktól a következő években mindenképpen elvon pénzt. Az elmúlt években Romániában alig épültek autópályák, ezt egy-két éven belül biztos nem fogják bepótolni” – közölte a képviselő.

„A munkaerő kivándorlását áldozatok árán is meg kell állítani. Ezt csak béremeléssel lehet elérni. Jelenleg egy szakember Romániában nettó 1400 lejt keres, Németországban ugyanazért a munkáért megkapja az 1400 eurót. Egy kezdő orvos fizetése 1500 lej, Németországban pedig 2500 euró” – mondta Erdei Dolóczki István.

Rámutatott, sok az elégedetlenség, a vállalkozói szféra ellenzi a fizetésemelést, sokan azt nehezményezik, hogy az alacsonyabb bérek nagyobb mértékben emelkednek, mint a magasak, tehát összehúzzák a bértáblát.