Az Appeninn Holding Nyrt. 513 millió forintért vásárolt egy kereskedelmi fejlesztésre alkalmas ingatlant Miskolcon, ezen felül a társaság szerződést kötött további két ingatlanra Egerben és Biatorbágyon is. A három ingatlan hosszú távú bérbeadásáról az Appeninn az Aldi áruházlánccal tárgyal.

Az ügyletek közül a miskolci ingatlan mintegy félmilliárd forintos vételárát az Appeninn Holding már kifizette. Itt az Aldi saját beruházásban építi át az ingatlant, majd bérbe veszi az Appeninn projektcégétől, az Appeninn Project-MSKC Kft.-től.

Az Egerben és Biatorbágyon található ingatlanokon a társaság saját kivitelezésben épít áruházat hosszú távú bérbeadási céllal. A következő öt évben megvalósuló tranzakciók értéke egyenként 3-5 millió euró (mintegy 930 millió és 1,5 milliárd forint) között mozog, és az előzetes kalkulációk alapján kiemelkedően magas, fizetett bérleti díj szerinti hozamot jelentenek majd. 

Az Appeninn a közelmúltban tette közzé növekedési stratégiáját, amelynek egyik jelentős eleme kiskereskedelmi ingatlanok fejlesztése Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban. A most bejelentett ügylet szerves része ennek a fejlesztési stratégiának – írták. 

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding az idén áprilisban közölte, hogy a társaság 18, a Spar Magyarország Kft. által bérelt ingatlant vásárol az Erste Alapkezelőtől, a tranzakció teljes értéke 14,5 millió euró (4,5 milliárd forint). Az ingatlanok bérbeadásából származó éves bevétel 1,8 millió euró (572 millió forint) ami 12,73 százalékos hozamot jelent a tranzakció teljes ügyleti értékéhez viszonyítva. 

A Konzum-csoport 2017 augusztusában meghatározó részesedést szerzett az Appeninnben. Az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett adatok szerint a 2017-es évet 4,933 millió euró konszolidált árbevétellel és 2,548 millió euró adózott eredménnyel zárta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján.  

Az Appeninn részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a részvények keddi záróára 592 forint volt. Az elmúlt egy évben az Appeninn-részvények legmagasabb ára 1173 forint, a legalacsonyabb pedig 217 forint volt.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. 2008-ban nyitotta meg hálózatának első áruházát Magyarországon, jelenleg 130 áruházból álló országos hálózata van és csaknem 3000 magyar munkavállalót foglalkoztat. (MTI)