Sem Kovászna, sem Hargita, de még Maros megye sem rendelkezik olyan méretű regionális központtal, amely vonzóvá válhatott volna a nemzetközi befektetők számára – hangzott el egy konferencián.

Az Európai Unión belül Romániában a legnagyobb a különbség a legfejlettebb és a legszegényebb régiók között. Ezért is különösen aktuális a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) a témában szervezett nemzetközi tudományos konferencia – írja a Krónika.

Benedek József egyetemi professzor, a BBTE szenátusának alelnöke szerint az elmúlt 15 évben Romániában a gazdasági fejlődés azzal járt, hogy nőtt az országban az egyenlőtlenség a fejlettebb és a szegényebb régiók között.

Bukarest az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjénél jobban, 140 százalékos szinten teljesít, miközben a sereghajtó Vaslui, Teleorman és Giurgiu megye fejlettségi szintje az uniós átlag 30-35 százalékát is alig éri el.

A három székely megye – Hargita, Kovászna és Maros – szintén alaposan le van maradva. A három megye a kilencvenes évek elején még az első tíz közé tartozott, az elmúlt 10-15 évben azonban azt tapasztalták, hogy mindhárom lecsúszott a rangsorban, most valahol a húsz-huszonötödik helyen állnak.