Az alapvető jogokat mindig fenyegeti veszély. Minél nagyobb a biztonsági kockázat, annál nagyobb a kísértés, hogy megnyirbáljuk a jogokat – mondja Michael O’Flaherty, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének elnöke.

Az alapvető jogok védelme az uniós jog egyik alapköve, amely számos kihívást jelent az EU számára, hiszen kérdéseket vet fel például az adatvédelem, vagy a menekültügy terén. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége jelentést készített a tömeges megfigyelésekről és azok alapvető jogokra gyakorolt hatásáról, amelyet Michael O’Flaherty, az ügynökség igazgatója ismertet az állampolgári jogi szakbizottság hétfői ülésén. Az Európai Parlament sajtósai az igazgatót kérdezték arról, milyen az alapjogok helyzete az EU-ban.

– Mi az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének feladata? Hogyan segít az uniós állampolgároknak?

– Az ügynökség elsődleges feladata, hogy tanácsot és támogatást biztosítson a döntéshozók számára, hogy olyan intézkedésekről határozzanak, amelyek összhangban vannak az alapvető jogok védelmével. Információt biztosítunk arról, hogyan gondolkodnak az emberek a jogaikról, valamint jogi tanácsadást nyújtunk, tudatosságnövelő és kapacitásbővítő programjaink vannak az uniós intézményekben és a tagállamokban.
Olyan kérdésekkel foglalkozunk, amelyeknek tényleges hatása van az emberek mindennapi életére. Ezért is van például, hogy nemrég tíz napot töltöttem egy rendkívüli befogadóállomás látogatásával.

– Számos vita zajlik az alapjogok védelméről napjainkban, elég a terrorizmus elleni küzdelem részeként bevezetett biztonsági intézkedésekre, vagy arra a néhány tagállamra gondolnunk, amelyek határaik lezárását fontolgatják. Veszélyben vannak az alapvető jogok Európában?

– Az alapvető jogokat mindig fenyegeti veszély. Minél nagyobb a biztonsági kockázat, annál erősebb a kísértés, hogy megnyirbáljuk a jogokat. Nem vesszük figyelembe, hogy az alapvető jogok rendszere az erős és egészséges társadalom egyik kulcsfontosságú eleme.
Ez nem azt jelenti, hogy az összes alapvető jogot teljes mértékben, kivétel nélkül, minden körülmények között garantálni kell. A tagállamoknak arra kell figyelniük, hogy a szigorítások szükségesek és arányosak legyenek.
Ilyen esetekben szakértői tanácsokon, kutatásokon keresztül segítünk, mint ahogyan a legújabb, a tömeges megfigyelések és az alapvető jogok kapcsolatát vizsgáló jelentésünk esetében is.

– Mi az ügynökség szerepe a menekültválság kezelésében?

– Szorosan együttműködünk a menekültválság megoldásán dolgozó ügynökségekkel, mint például a Frontex. Képzéseket tartunk a kollégáiknak és segítséget nyújtunk az olyan, érzékeny ügyekhez kapcsolódó technikák és eljárások kialakításában, mint például az ujjlenyomatvétel a menedékkérőktől.
Havonta nyilvános jelentést készítünk a menekültválság által leginkább érintett kilenc tagállam helyzetéről. Emellett figyelemmel kísérjük, hogy milyen hatással van a válság a közösségek alapvető jogaira a leginkább érintett területeken, mint például a görög szigeteken, ahol az emberek évek óta ebben élnek.