Aláírásgyűjtés indult több százezer kiskereskedelmi alkalmazott körében, hogy felhívják a figyelmet a vasárnapi pihenőnap kedvező tapasztalataira.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók, hogy így hívják fel a társadalom figyelmét arra: üdvözlik a kötelező vasárnapi pihenőnap egy évvel ezelőtti bevezetését, és továbbra is azt szeretnék, hogy a hét utolsó napján másokhoz hasonlóan ők is a családjukkal tölthessék az időt – közölte a Magyar Időkkel a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba elmondta, felméréseik szerint az áruházak vasárnapi zárvatartása mintegy 300 ezer alkalmazottat érint, akiknek 70-80 százaléka csatlakozhat a szociális szempontból sikeresnek bizonyult rendelkezés mellett szóló kampányhoz. A szakszervezeti vezető rámutatott: a láncok forgalma nem csökkent a boltzár bevezetése óta, amit a dolgozók a saját bőrükön tapasztalnak nap mint nap.

– Az áruházi alkalmazottak, árufeltöltők, raktárosok látják, hogy az elmúlt hónapokban a vásárlói igények kiszolgálására számottevően megemelkedett az üzletekbe érkező áruk mennyisége, a növekvő forgalommal járó többletmunkát a pénztárosok is jelezték. Eközben a vásárlók teljes egészében átálltak az új rendszerre, még decemberben is csütörtöktől szombatig volt élénk a forgalom, míg vasárnaponként nem a láncok várakozásai szerint alakult a boltok látogatottsága – jelezte Bubenkó Csaba.

Amiatt indítottak társadalmi kampányt a nagyáruházak vasárnapi zárva tartása mellett, mert friss felmérésük szerint a munkavállalók több mint 80 százaléka támogatja a kötelező pihenőnapot, és kedvező tapasztalatokról számolt be.