A magyar IT cégek növekedéséhez elengedhetetlen a privát oktatási intézményekkel való együttműködés. Az IVSZ friss kutatása visszaigazolja a cégek másfél évvel ezelőtti aggodalmait a munkaerő-kínálat jövőjéről.

A megfelelően képzett informatikai munkaerő hiánya a cégek számára már az új üzletek megszerzését is ellehetetleníti, ráadásul a probléma kezelésére eddig használt HR-eszközök mára hatástalanok – derül ki az Informatikai Vállalkozók Szövetségének napokban közzétett Munkaerőpiaci Tünettérkép elemzéséből.

Mindez alátámasztja a Codecool programozóiskola 2016 végi kutatásának eredményeit: akkor a megkérdezett vállalatok túlnyomó többsége (90 százalék fölött) úgy nyilatkozott, hogy a helyzet további romlására számít.

2016 végén a Codecool által megkérdezett 62 cég már erős aggodalmát fejezte ki a munkaerőpiacon uralkodó állapotok, és a jövőbeni kilátások miatt. Akkor a cégek a kínálati viszonyok romlását valószínűsítették.

A helyzet kezelésére alkalmazott HR-eszközök listáját a béren kívüli juttatások, a célzott fejvadászat és az employer branding vezette. Ugyanakkor megerősítették a nyilatkozó cégek, hogy keresik egyéb eszközök alkalmazásának lehetőségét, nyitottak az oktatási intézményekkel való együttműködésre.

Az IVSZ által 2018 első félévében megkérdezett 136 vállalat válaszai azt mutatják, hogy a helyzet valóban nem javult. A legnagyobb vállalatokon kívül mindenki szenved a szakképzett munkaerő hiányától, a bérversenytől és az utánpótlási lehetőségek elégtelenségétől.

A problémák közül kiemelkedett az a tény, hogy immár nem működnek a toborzási és megtartási HR-eszközök. A vállalatok elégedetlenek a felsőoktatásból és az OKJ-s képzésekből kikerülő munkaerő hadrafoghatóságával, ugyanakkor bizonyos cégméret alatt nincs energiájuk a belső képzések erősítésére, és a képzetlen munkaerő saját igényükre alakítására.

A kutatás külön ugyan nem tér ki a privát oktatási intézmények által biztosított munkaerő-kínálatra, de a rangsorolt megállapításai közt említi, hogy a piac átveszi az oktatási feladatokat az államtól, és a megkérdezettek 60 százaléka veszi saját kezébe az utánpótlásképzést.

„Egyértelmű, hogy kifejezetten az erre a területre specializált oktatási intézmények menthetik csak meg ezt a helyzetet” – állítja Boda József, a Codecool programozóiskola társalapítója.

„Ha egy cég a piacról nem talál megfelelő felkészültségű munkavállalót, nincs ereje saját tréningekre, nem tud belemenni a bérversenybe, és nem tudja vállalni a fluktuációval és az időfaktorral járó kockázatot és cash-flow-terheket, akkor erre külsős oktatási partnercéget kell bevonnia” – mondta Boda József.

Amint arra az IVSZ elemzése is rámutat, akár egy éven túl is elhúzódhat, és nem kecsegtet garantált sikerrel, ha egy foglalkoztató önállóan toboroz és tréningez munkavállalót bizonyos feladatokra. Még akkor sem, ha kifejezetten szakirányú végzettséggel érkezik a munkahelyre egy állami képzésben részt vett hallgató.

Ezzel szemben egy programozóiskola már a felvételnél alapos előszűrést végez, folyamatosan naprakészen tartja a képzési programját, és önállóan finanszírozza a képzést az elhelyezkedésig.