Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy biztosítási konferencián az Elégtelen verseny és lassú konszolidáció jellemzi a biztosítási szektort címmel megtartott előadásában kiemelte: a szabályozás aktívabb lesz a következő hónapokban annál, mint ami eddig volt.

Több egyeztetés lesz, a piacnak ez jobb állapotot fog eredményezni és az ügyfelek jobban járnak. A biztosítói szektor többet fog dolgozni a tárcával – húzta alá.

Kijelentette, hogy a szektor ugyan stabil, de nem használja ki a lehetőségeit, ebből ki kell mozdulnia. Az ágazatot stabilan növekvő díjbevételek, viszont folyamatosan csökkenő penetráció jellemzi, ami nem jó, ezzel kilóg a nemzetközi összevetésekből is. Az egy főre eső szerződésállomány alacsonynak számít, a piaci koncentráció mértéke tovább növelhető. Probléma, hogy a közvetítők hatékonyabbá, de ugyanakkor olcsóbbá nem váltak az elmúlt évtizedben. A magyar tulajdon arányában nőttek a díjbevételek, de jelentős növekedés az idén várható, amikor az Aegon és az Union miatt nő az állami tulajdon aránya – mondta. „Az állam be fog lépni a biztosítási piacra” – szögezte le, megjegyezve: ez nem azt jelenti, hogy tartósan, de a konszolidációt elő fogja segíteni.

Erdős Mihály, a MABISZ elnöke közölte, hogy számos területen és kérdésben kezdtek már egyeztetést a kormánnyal.

Elmondta, hogy a magas infláció az elmúlt ötéves átlagot minden területen meghaladó átlagos kárráfordítást okoz, miközben a szektornak a klímakockázatok kezelésével is szembe kell néznie, hiszen a tűzveszély, vagy az aszály miatti biztosítási események megtízszereződtek. Az aszály miatti kárkifizetés idén több mint 40 milliárd forint volt, ami az agrárdíjbevételek duplája, míg 2021-ben alig 10 milliárd forintot tett ki. Az idén a biztosítók nagyjából 50 milliárd forint extraprofit adót fizetnek be az előzetes adatok szerint, és a piaci szereplők nyereségessége várhatóan jelentősen csökken 2022-ben.

Kitért arra, hogy a MABISZ jövő januárban kampányt indít az alulbiztosítottságról, és felhívják a figyelmet az értékálló biztosítások kialakításának fontosságára.

(Forrás: MTI, fotó: Koszticsák Szilárd)