Minél fiatalabb és tanultabb valaki, annál szívesebben fizet bankkártyával. Ugyanez a tendencia érvényesül a paypass funkció használatában is: a 30 alatti diplomások közel 90 százaléka érintés nélkül fizet kártyájával.

Idén júliusban 9,5 millió bankkártya volt a magyar lakosságnál, amelyből ténylegesen 5,2 milliót használtak – derül ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Ezen belül a 18 év feletti lakosság 55 százalékának csupán egy, 5 százalékának pedig kettő, s mindössze 0,1 százalékának van három vagy több bankkártyája.

A kártyatulajdonosok több mint fele nő (56 százalék), továbbá minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább használnak bankkártyát. A legfeljebb 8 osztályt végzettek 23 százaléka, a szakmunkások 58 százaléka, az érettségizettek 67 százaléka, míg a diplomások 82 százaléka használ bankkártyát.

A bankkártya tulajdonosok életkor szerinti megoszlása

Életkor szerinti bontás alapján a „fiatalabb” korosztályban a leginkább elterjedt a kártyahasználat. A 30 év alattiak 59 százaléka, a 31-50 év közöttiek 75 százaléka, míg az 50 év felettieknek 48 százaléka használja ezt a fizetőeszközt. Ez nem meglepő, mivel a fiatalabbak az elektronikus környezetben „szocializálódtak”, befogadóbbak az új technológiára, ellenben a tapasztaltabb generációtól, akik inkább a készpénz hívei: „ami nálam van, az az enyém”.

Ez részben a bankok, pénzintézetek iránti bizalom hiányból, részben a kevés, s nem mindig elérhető bank automatából fakadhat. A lakóhely típusa alapján a legkevésbé (54 százalék) a községben, míg régiók szerint az Észak-Magyarországon élők (46 százalék) használnak bankkártyát.

A PayPass funkció használata életkor szerint

A kártyatulajdonosok fele használja a PayPass (érintéses fizetési) funkciót, 13 százalékuknak van lehetősége, de nem él vele, több mint egyharmaduk kártyája nem képes erre, míg 3 százalékuk nem tudja, hogy mi is az pontosan. Vagyis, a PayPass képes bankkártya tulajdonosok 79 százaléka használja is ezt a funkciót. Ahogy az életkor nő, úgy egyre kevésbé használja a lakosság az érintéses fizetést, elsősorban azért, mert nincs is rá lehetőségük.

Míg a 30 év alattiak 59 százaléka él a lehetőséggel, addig ez az 50 év felettieknél csupán 32 százalék. A funkció nyújtotta előnyökkel legkevésbé a legfeljebb 8 osztályt végzettek élnek (67 százalék), s ahogy nő az iskolai végzettség, úgy nő az erre való nyitottság: az egyetemi diplomával rendelkezők 89 százaléka használ PayPass-t.