Ellenőrzési akciót indít Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) az illegális bekötések felderítésére és megszüntetésére.

A külső kerületekben elválasztott rendszer vezeti el a vizet, tehát a csatornahálózatba csak szennyvíz kerülhet. Ezeket a csatornákat kizárólag a szennyvizek elvezetésére méretezték, ezért az esővizek elvezetésére fizikailag alkalmatlanok – írta a közszolgálati cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

A külvárosi részeken – ahol a csapadékvíz-elvezetés még nincs kiépítve – gyakori, hogy a jogszabályi tiltás ellenére az esővizet a szennyvízcsatornába vezetik. Ezzel a csatornahálózat többszörösen túlterhelődik, így az alacsonyabban fekvő területeken, akár épületeken belül is, elöntések következhetnek be, ezért indítják el az ellenőrzési akciót.

A vizsgálatot az utcáról, a közcsatorna felől végzik el, egészségre ártalmatlan műfüsttel, amelyet a házi bekötésbe fújnak. Ha a füst az ereszcsatornán át távozik, az az illegális bekötést bizonyítja. Ilyenkor felszólítják majd az ingatlantulajdonost az illegális csapadékvíz-bevezetés haladéktalan megszüntetésére, végső esetben pedig a kormányhivatal pénzbírságot szabhat ki. (MTI)