A becsődölt román Astra S. A. Biztosítót korábban alacsony kötelező biztosítási díjai miatt választó, mintegy 160 ezer magyar autós akár jelentős díjemelkedéssel is találkozhat.

Akár napokon belül új kötelező biztosítót kell választaniuk az Astra magyarországi fióktelepe ügyfeleinek. Az új szerződések a biztosítók jelenleg érvényes évközi díjszabásai alapján kerülhetnek majd megkötésre, melyek nyilván drágábbak lesznek, mint a novemberi kampányokban megszokott díjszintek – írja a Biztosítás.hu portál.

Míg a kampányos átlagdíjak az elmúlt években 11-15 ezer forint körül alakultak, addig az évközi átlagdíj 20-22 ezer forint. Azok az Astra ügyfelek, akik korábban igen kedvező kampányos díjakon szerződtek, jelentős díjemeléssel is találkozhatnak a biztosítóváltáskor.

A Biztosítás.hu szerint erre mielőbb szükség is lenne, hiszen a csődbe ment biztosító helyett majdan fizető román kártalanítási alapnak (FGA) nemcsak a magyar és a román, de az Astra szlovák leányvállalatának károsultjai felé is helyt kell majd állnia.

Az Astra S. A. Biztosító magyar leányvállalata mintegy 160 ezer kötelező felelősség-, 20 ezer lakás- és 10 ezer Casco biztosítási szerződéssel rendelkezett.

Magyarországon az új Polgári Törvénykönyv a lakás és a Casco biztosítások esetén ma már lehetőséget ad arra, hogy az ügyfelek többszörös biztosítást kössenek. Vagyis bárki – aki a fenti bizonytalan és kockázatos helyzetet el akarja kerülni – akár már ma köthet új lakás- és új Casco biztosítást is, másik biztosítónál.

Nekik a jövőbeni káraikat már az új biztosítójuknál kell bejelenteniük, amely azt – függetlenül az Astra-s előzmény szerződéstől – köteles lesz rendezni.