A hazai vállalkozások csaknem fele még soha nem váltott áram- vagy gázszolgáltatót. Most megéri lépni: az olajárak csökkenése miatt akár számlái ötödét, harmadát is megtakaríthatja az a cég, amely energiaigényét nem az állami keretek között, hanem a szabadpiacról elégíti ki.

Noha a magyarországi vállalati fogyasztók számára már 2008-tól fokozatosan megnyílt a lehetőség arra, hogy a működésükhöz szükséges villamosenergia- és földgázmennyiséget a szabadpiacon szerezzék be, tízből négy vállalat még egyáltalán nem élt a kereskedő-váltás nyomán elérhető megtakarítási lehetőséggel. Ez a helyzet azonban az idén alapvetően változhat meg, ugyanis a kedvező világpiaci folyamatok hatására az előző évekhez képest két-háromszor nagyobb arányú megtakarítást érhetnek el a cégek – magyarázza Tóth Zoltán, a Tarifa24 portált üzemeltető Energymarket24 Kft. ügyvezető igazgatója. A 2016/17-es periódusra eddig megkötött szerződések elemzéséből kitűnik, hogy a fogyasztók a földgázon a tarifa harmadát, míg a villamos energia díjának csaknem ötödét tudják most megspórolni az előző évhez képest.

Míg az új forrásból történő villamosenergia-beszerzésen a fogyasztók 30 százaléka ért el legalább 10 százalékos megtakarítást, a földgáz esetében ez az arány 48 százalék volt. Csakúgy, mint a biztosítási piacon, az energiapiacon is célszerű évente kalkulálni. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy azok a hűséges ügyfelek, akik akár már 3-4 éve ugyanazzal a kereskedővel tartanak fenn szerződést, kevésbé kedvező tarifákat élvezhetnek, mint az ajánlatokat évente összehasonlító, és jobb ajánlat esetén átszerződő társaik – hívta fel a figyelmet Tóth Zoltán.

A versenypiaci energiakereskedők számának növekedésével új szereplők, az energiabrókerek is megjelentek a piacon, akik független piaci szereplőként könnyen elérhetővé és összehasonlíthatóvá tették az egyes kereskedői ajánlatokat. Ezek a közvetítők eddig a személyes megkeresésre építve, elsősorban a nagyobb fogyasztókat célozták meg, a kkv-khoz kevéssé jutottak el. A Tarifa24 mostani indulásával Magyarországon elsőként érhető el online energiabrókeri szolgáltatás, amely az online biztosítási brókerekéhez hasonló üzleti modellt alkalmaz: könnyen érthető, kényelmes és gyors ügyintézést tesz lehetővé minden kkv, illetve önkormányzat számára.

„Az online energiabrókeri tevékenység megjelenése, valamint a kereskedők által kínált jelentős tarifacsökkenés hatására arra számítunk, hogy a következő egy éven belül a versenypiaci beszerzésre jogosult 210 ezer földgázfogyasztó mintegy 25, míg a 340 ezer villamosenergia-fogyasztónak 40 százaléka fog kedvezőbb feltételekkel új szerződést kötni. Ez jelentős növekedést jelent a jelenlegi 7, illetve 16 százalékos előző időszaki részvételi aránnyal szemben” – jelezte előre Rácz Attila, a Tarifa24-et létrehozó Get-Energy Kft. energetikai igazgatója.