Úgy néz ki, folytatódik az elmúlt évek díjemelkedési tendenciája. A most közzétett, januártól élő kgfb-tarifák alapján az egymillió érintett autós 8-30 közötti átlagos drágulással számolhat.

Öt, tíz, de akár tízezer forint feletti emeléssel is találkozhatnak a még január 1-ei biztosítási évfordulóval rendelkező autósok, ha rátekintenek jövő évi kötelező díjaikra. A valamivel még több mint egymillió érintett autósnak ugyanis, szinte kivétel nélkül emelkedő díjaikat ajánlanak a hazai biztosítók. Az autósok – akik persze még mindig kevesebbet fizetnek kötelezőjükre, mint évközi évfordulóval rendelkező társaik – november 10-ig kell kézhez kapják biztosítóiktól jövő évi díjukról szóló értesítéseiket – hívja fel a figyelmet közleményében a Biztosítás.hu.  

Bár sem új kedvezménnyel, sem új pótdíjjal nem találkozhatunk a most megjelent tarifákban, jelentős különbség lesz az egyes biztosítók ajánlatai között. Míg az elmúlt pár évben jellemző volt, hogy az autósok még biztosítóváltással sem tudták elkerülni díjaik egyöntetű emelkedését, idén várhatóan már sokan találhatnak maguknak olcsóbb biztosítót. Ennek oka, hogy ismét számottevő eltérések vannak az egyes biztosítók kampányra meghirdetett díjai között.

Várhatóan ismét tömegeknek lesz érdemes biztosítót váltania, ami akár meg is állíthatja a díjak 2010-óta tartó emelkedését. A Biztosítás.hu alkuszi portál szerint a tavalyi 150 ezer után, idén ismét 200 ezer felett lehet a biztosítót váltó autósok száma, akiknek november végéig van idejük díjaik ellenőrzésére és döntésük meghozatalára. Végül meg kell említeni a buszokat érintő, helyenként 50 százalékot is meghaladó díjemelkedéseket, melyek a sajnálatos és ismert buszbalesetek egyenes következményei.