Tavaly több mint 29 ezer diák vett részt a Nyári diákmunka programban, sokan közülük a kötelező szakmai gyakorlatukat is teljesítették.

A Pénzügyminisztérium 2019-ben is meghirdeti a Nyári diákmunka programot, amelynek keretében mintegy 30 ezer diák kaphat munkalehetőséget – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, hozzátéve, a program 3,6 milliárd forintból valósul meg és az önkormányzatok, valamint az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására.

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. A program keretében a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hatórás időtartamra.

Varga Mihály kifejtette, a támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 146 250 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 111 750 forint lehet személyenként és havonta. A diákok június 3-ától már regisztrálhatják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál, a cégek is itt jelezheti a felmerülő munkaerőigényüket.

(Fotó: Pécsma)