A tavalyi évig öt százaléknyi áfát tartalmazott a lakások ára, de azokra az ingatlanokra, amelyek 2018. november 1-jéig nem kaptak építési engedélyt már 27 százalékos adó vonatkozik.

Ez az intézkedés, enyhén szólva, megosztotta az építőipar szereplőit és a vásárlókat is – írja a Blogstar.hu. Ugyanakkor konstruktív javaslatok is megfogalmazódtak, ezek mentén pedig akár változások is történhetnek a szabályozásban.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője az egyik napilapnak adott interjújában jelezte, van lehetőség a változtatások bevezetésére.

Nem titok, hogy számos ötlet felmerült, miként lehetne módosítani, differenciálni a szabályozást. Egyelőre nincs konszenzus, az lenne a cél, hogy a hosszabb távú szabályozás mind a kormányzat, mind az iparág érdekei­nek megfeleljen. Az iparági szereplők a 27 százalékot túlzottan magasnak tartják. (…) Mivel a legutóbbi döntés alig fél éve született, kérdés, hogy mikor nyílik meg legközelebb a lehetőség a módosításra.

Mindez azt jelentheti, hogy a magáncélú lakásvásárlók a korábbi kedvezményes áfával vásárolhatnak maguknak lakást, ugyanakkor a befektetőkre más szabályok vonatkozhatnak majd. A cél az, hogy hosszabb távon rendezzék az előírásokat és azok mindenki számára egyértelműek legyenek. Erre többek között azért is van szükség, mert az otthonteremtési támogatások rendszere folyamatosan bővül, ami árfelhajtó hatással bír – írja a Blogstar.

Fotó: Magyar Építők