A 18. születésnapi ajándék Interrail-jegyről, a calais-i menekülttáborról, a görög gazdasági reformokról, a roaming díjakról, a kínzásra alkalmas eszközökről, képviselői összeférhetetlenségről és a lengyel nők jogairól vitázik a héten az Európai Parlament Strasbourgban.

Ingyen Interrail jegy a 18. születésnapra?

Kedden a bizottsággal vitatják meg a képviselők azt a kezdeményezést, amely szerint minden 18. évét betöltő európai fiatal ingyen Interrail (egy bizonyos időszak alatt korlátlan utazást biztosító) jegyet kapna, hogy felfedezze Európát.

Vita Calais-ról

Kedd délután lesz vita a Calais körül kialakult informális menekülttáborról. A héten a helyszínen járó francia kormányfő azt mondta, hogy a tábort az év végéig felszámolják, ehhez pedig Angliától kért segítséget.

A francia kormány szerint mindegy hétezer, a civilek szerint tízezer menekült és migráns (köztük ezer kísérő nélküli gyermek) lakik a táborban és vár arra, hogy eljusson Angliába.

Vita a görög gazdasági reformokról

A képviselők Pierre Moscovici uniós biztos részvételével kedden délután vitatják meg, hogyan haladnak a görög reformintézkedések és mi várható Athén és hitelezői közti új tárgyalásoktól.

Az EP a Roberto Gualtieri (S&D, Olaszország) által vezetett munkacsoporton keresztül követi nyomon a Görögországnak nyújtott pénzügyi segítségnyújtási programot.

Roaming: igazságosak-e a méltányos használat biztosítékai?

Az Európai Parlament kedd este vitatja meg az úgynevezett méltányos használatra vonatkozó tervezetet, amely a roaming díjak eltörlése kapcsán a visszaéléseket küszöbölné ki.

Amikor 2015 októberében az Európai Parlament és az Európai Tanács megállapodott a roaming díjak eltörléséről, a felek azt kérték a bizottságtól, hogy dolgozza ki a gyakorlati működésre vonatkozó szabályokat, ideértve a visszaélésszerű használat elkerülését (például az olcsó, más országban használandó SIM kártyák nagykereskedelmét).

Az ipari bizottság a héten tárgyalta a méltányos használatra vonatkozó új bizottsági javaslatot, ahol a képviselők egy része pontosításokat kért, mások az adatvédelem erősítését javasolták – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Klímaváltozás: a parlament kész ratifikálni a párizsi egyezményt

Az Európai Parlament a héten ratifikálná a tavaly Párizsban kötött globális klímavédelmi megállapodást. Ha az uniós miniszterek szeptember 30-án megállapodásra jutnak, akkor az EP-ben kedden kerülhet sor a szavazásra és az aláírásra.

Az EP a tanács és a bizottság részvételével a következő, novemberi marokkói tárgyalási fordulóról is vitát fog folytatni. A vonatkozó állásfoglalási indítványban a képviselők azt sürgetik, hogy az aláírók növeljék kibocsátás-csökkentési kötelezettségvállalásaikat. 

A képviselők szigorítják a kínzásra használható termékek exportját

A harmadik országokban halálbüntetésre és kínzásra használható termékek és szolgáltatások kereskedelmét meggátoló új uniós szabályokról vitáznak és szavaznak kedden a képviselők. A tagállamokkal folytatott tárgyalások során a parlament sikeresen emelte be az új szabályok közé, hogy az ilyen termékeket tilos legyen reklámozni és az EU-n keresztül szállítani.

A halálbüntetés és kínzás elleni harcban az EU legfontosabb eszköze a kereskedelmet korlátozó 2005-ös tanácsi rendelet. A rendelet megtiltja a kizárólag kínzásra és halálbüntetésre használható tárgyak (villamosszékek, automatikus fecskendő rendszerek, tüskés hüvelykbilincsek) kereskedelmét és korlátozza, kiviteli engedélyhez köti azokét, amelyeket más célokra terveztek, de a fenti célokra is használhatók (tömegoszlatáshoz használt eszközök, méreginjekciókhoz is használt nyugtatók). A rendeletet civil szervezetek sokat kritizálták amiatt, hogy továbbra is teret enged az ilyen áruk kereskedelmének, közvetítésének és reklámozásának. Az EP 2010-es állásfoglalása nyomán a bizottság jogalkotási javaslatot fogadott el a szöveg módosítására. A parlament nemzetközi kereskedelmi bizottsága újabb szigorításokat javasolt, a három fordulóban lezajlott tárgyalások eredménye pedig a bizottsági javaslatot tükrözi.

A képviselők az összeférhetetlenségről faggatják a bizottságot

Miután a közelmúltban több jelenlegi és egykori bizottsági vezető üzleti kapcsolatairól jelentek meg információk, a képviselők kedden az összeférhetetlenségi szabályokról faggatják a bizottságot. Legutóbb Neelie Kroes, egykori holland versenyképességéért felelős biztos került össztűz alá, amikor kiderült, hogy nem vallotta be bahamai offshore cégét, miközben Brüsszelben épp az üzleti világ ellenőrzése volt a feladata.

José Manuel Barroso volt bizottsági elnököt is sokan kritizálták amiatt, hogy nyáron a Goldman Sachs-nál vállalt vezető pozíciót. Az ügyben az európai ombudsman is megszólalt.

Vita a lengyel nők jogairól

Az EP szerda délután folytat vitát a lengyel szexuális és reprodukciós jogok további szigorításának terveiről. A képviselők elsősorban a nők abortuszhoz való hozzáférését és az lombik programok embrióinak felhasználását érintő törvényjavaslat miatt aggódnak.