Lejárt a hathónapos türelmi időszak Bécsben. Mostantól kötelezik az Airbnb-t és más szállásmegosztó portálokat, hogy jelentsék be szállásadóikat.

Az osztrák turisztikai törvény szigorítása alapján az adóelkerülő szállásadóknak 420 euró helyett már 2100 eurós büntetést kell fizetniük, amennyiben lebuknak. A könnyebb nyomon követhetőség érdekében az online platformok kötelesek jelenteni a város felé regisztrált magánszállásaikat – írja a turizmus.com.

Bécs így már ellenőrizni tudja, hogy a szállásadók befizették-e a rájuk vonatkozó 2,5-2,8 százalékos idegenforgalmi adót. A legnagyobb szállásmegosztó portál, az Airbnb adatvédelmi aggályokra hivatkozva maga akarja behajtani az adót, amit aztán Bécs városnak továbbutalna. A tárgyalások erről folyamatban vannak.

A szigorítás valójában már idén februárban életbe lépett, de a város augusztus 17-ig haladékot adott.

Míg tavaly nyáron alig ezer magánszállás után fizettek be idegenforgalmi adót, addig 2017 augusztusára már 1 446 magánszemély jelentette be magát. Az év első hat hónapjában így több tízmillió forinttal nőtt az osztrák főváros bevétele.

2016 márciusában még csak 5600 kiadó lakás és szoba közül válogathattak az érdeklődők az Airbnb szállásmegosztó portálon, addig mostanra ezek száma majdnem eléri a 8 ezret.