Rohamtempóban növekednek az idén a Fejér megyei kisvállalkozások az Erste Bank tapasztalatai szerint. A hitelfelvételek bővülése meghaladja az országos átlagot, ami nagyobb vállalkozói kedvre és kiemelkedő gazdasági teljesítményre utal.

A kisvállalkozások működése és igényei nagyban különböznek a kis- és középvállalkozásokétól, számukra ehhez igazodó egyszerű, testreszabott megoldásokat kell kínálni – hangsúlyozta Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási területének vezetője (képünkön) a pénzintézet székesfehérvári fiókjában tartott sajtótájékoztatóján. A kisvállalkozók jelentős része mindent maga csinál, a vállalkozás mindenkori eredményéből függ a családjuk egzisztenciája, ebből finanszírozzák az életüket. Erdei Zsuzsa tapasztalatai szerint a válság megmutatta, hogy a családi kisvállalkozások pénzügyileg ugyan sérülékenynek látszanak, de az erős személyes motivációnak köszönhetően még rossz helyzetben is küzdenek azért, hogy egyenesbe kerüljenek, és rendben visszafizessék a hiteleiket.

A hitelfelvételek idei, dinamikus növekedése Erdei Zsuzsa szerint arra utal, hogy a gazdaság fellendülésével párhuzamosan a kisvállalkozások is gyors növekedésbe kezdtek. Különösen igaz ez Fejér megyében, ahol a kisvállalkozások hitelfelvétele az országos átlagban mért 10 százaléknál is gyorsabban növekedett. A folyószámlahitelek szerződött összege Fejér megyében 25 százalékkal nőtt – ez is meghaladja az országos átlagot, ami egyrészt a megye kiemelkedő gazdasági teljesítményét, másrészt az itt meglévő nagyobb vállalkozási tapasztalatot mutatja.

Az Erste Bank a sajtótájékoztatót követően elismerő oklevelet adott át például azoknak a vállalkozásoknak, amelyek már több mint tíz éve veszik igénybe a pénzintézettől a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt.  Az 1+1 éves futamidejű konstrukció állami kamat- és garanciadíj-támogatással vehető igénybe, és kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni. A kisvállalkozók ezt a kölcsönt ingatlanfedezet nélkül 50 millió forintig igényelhetik. Hasonlóan kedvező feltételekkel vehetik fel a kisvállalkozások az Ersténél a Széchenyi Forgóeszközhitelt, melynek futamideje akár 36 hónap is lehet. Ezt a hitelt 25 millió forintig már azok a kisvállalkozások is igényelhetik, amelyeknek csak egy éves lezárt mérlegük van

Erdei Zsuzsa hangsúlyozta: az Erste a kisvállalkozások jobb kiszolgálása érdekében teljesen átalakítja a nekik szóló hitelezési rendszerét, sorozatban lép piacra kisvállalkozásoknak kínált új konstrukcióival. A bank új stratégiájának részeként olyan számlacsomagot kínál a kisvállalkozóknak, amelynek havi számlavezetési díja csupán 100 forint. Ezzel az alacsonyabb árbevételű vállalkozásoknak kínálnak olcsó megoldást. A Smart számlacsomag a kisvállalkozások bevételi és kiadási sajátosságaihoz alkalmazkodik: díja a havi forgalomhoz igazodik, az eseti forint átutalásoknál pedig csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kéri el díjként a bank. (x)

Vezető kép: Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási területének vezetője oklevelet adott át azon vállalkozások képviselőinek, melyek már több mint tíz éve veszik igénybe a pénzintézettől a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt