A Magyar Nemzeti Kereskedőház közreműködésével idén összesen 16 országból közel 100 résztvevő érkezett hazánk legjelentősebb agráripari szakkiállítására, a 36. alkalommal megvalósult AGROmashEXPO-ra. Az üzleti delegációk célja volt megismerni a magyar agrár- és élelmiszeripari vállalkozások termék- és szolgáltatási portfólióját, egyúttal feltérképezni az együttműködésekben rejlő lehetőségeket.

Az idén immáron 36. alkalommal megvalósult AGROmashEXPO évről-évre kiemelt eseményként szerepel a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) belföldi szakmai rendezvény naptárában. Az MNKH közreműködésével idén összesen 16 országból közel 100 résztvevő érkezett hazánkba, azzal a céllal, hogy megismerjék a magyar agrár- és élelmiszeripari vállalkozások termék- és szolgáltatási portfólióját, egyúttal feltérképezzék az együttműködésekben rejlő lehetőségeket.

„A magyar mezőgazdaság Európa egyik dinamikusan fejlődő agráriuma, 2010 óta a kibocsátása a másfélszeresére nőtt, míg a szektorban előállított termékek exportja közel harmadával bővült. Mindezt kiválóan alátámasztja, hogy a tavalyi sikereket követően az idei évben 16 országból közel 100 résztvevő érkezett hazánkba a Kereskedőház meghívására” fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az MNKH meghívására Ghánából, Iránból, Belarusz Köztársaságból, Nigériából, Ukrajnából, Törökországból, Ausztriából, Franciaországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Oroszországból, Azerbajdzsánból, Pakisztánból, Görögországból, Jordániából, illetve Macedóniából érkezett üzleti delegáció hazánkba.

„Az üzleti delegációk érkezése kivételes lehetőség, hiszen a magyar cégek helyben bemutathatták termékeiket, szolgáltatásaikat, és ágazati szakértőink szakmai iránymutatásával valósíthattak meg célzott, személyes üzleti tárgyalásokat további külpiaci sikerek elérése céljából” – mondta Oláh Zsanett.

Az MNKH és a MEGOSZ közös szakmai programjának fókuszában elsősorban a mezőgazdasági gépek, vetőmagok, agrárinformatikai megoldások, illetve a különböző kertészeti szaporítóanyagok külföldi partnerekkel történő megismertetése állt.

Oláh Zsanett az innováció növekvő jelentőségét hangsúlyozta: „A technológia-fejlesztés új üzleti lehetőségeket hozhat, az innováció tehát elengedhetetlen.  Jó példa erre az elmúlt évből, hogy közreműködésünkkel Vietnamban és Dél-Amerikában is magyar partnert választottak élelmiszerbiztonsági projektek megvalósításához. Ezen projektek elősegíthetik további magyar cégek és termékeik, megoldásaik piacra jutását.”

Az MNKH ezen túlmenően Külpiaci lehetőségek a hazai agrárium számára címmel szakmai fórumot szervezett, melynek keretében a részt vevő magyar vállalkozások átfogó tájékoztatást kaptak többek között a sikeres külpiacra lépés lehetőségeiről és eszközeiről, a kereskedőház szolgáltatási portfóliójáról, illetve a kormány által meghirdetett gazdaságfejlesztési programok eredményeiről, aktualitásairól.

„A hazai mezőgépgyártók számára a Kárpát-medence kiemelten fontos piac, hiszen a szükséges logisztikai szolgáltatások, szerviz- és alkatrészellátás költséghatékonyan, akár 24 órás intervallumban megoldható” – tette hozzá Oláh Zsanett.