A szlovák Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség menedzsmentje két év alatt 130 ezer eurót fizetett ki „a munkához való példás hozzáállás“ címén.

A szlovák Állami Számvevőszék (NKÚ) jelentése szerint a menedzsment csak a szokványos munkahelyi kötelességeit látta el. Nincs tehát komoly indok arra, hogy az említett pénzjutalmakat miért kapták – írja a hirek.sk.

Az ügynökség két év alatt az alkalmazottaknak csaknem 1,4 millió eurót fizetett ki. Karol Mitrík, az NKÚ elnöke emiatt azt kéri, hogy az esetet a rendőrség és az ügyészség is vizsgálja ki.

A rendőrség február végén vette őrizetbe az ügynökség egyik alkalmazottját azért, mert részt kért az egyik mezőgazdasági szövetkezet által kapott közvetlen uniós támogatásból.

„A gyanúsított még tavaly az egyik mezőgazdasági szövetkezet elnökétől bizonyos százalékot kért a 830 000 eurós támogatásból. Később pontosította, és az összeg 2 százalékára, azaz több mint 16 000 euróra tartott igényt” – mondta az ügy kirobbanása után Tibor Gašpar, az Országos Rendőrkapitányság parancsnoka.

A rendőrség ez esetben azt az 51 éves vállalkozót is megvádolta, aki a kenőpénzt adta. Bűnössége bebizonyosodása esetén hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őt. Peter O.-t a kenőpénz elfogadásáért 3-8 éves szabadságvesztéssel sújthatják.