Mivel a glifozát nevű növényvédőszer rákkeltő és a hormonháztartásra kifejtett hatása kapcsán súlyos aggodalmak vannak, az Európai Bizottságnak 15 helyett 7 évre és csak szakipari használtra szabadna megújítania forgalomba hozatali engedélyét – mondta ki szerdán az Európai Parlament.

A mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és kertművelésben használt anyag kapcsán a képviselők független vizsgálatot kérnek és azt, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hozza nyilvánosságra a vizsgálata kapcsán használt adatokat.

Az Európai Bizottságnak az eredetileg tervezett tizenöt év helyett csak hét évre szabadna csak meghosszabbítania a glifozát növényvédőszer forgalomba hozatali engedélyét, szögezi le egy nem kötelező érvényű állásfoglalás, amelyet 374 igen szavazattal, 225 ellenében 102 tartózkodás mellett fogadott el a szerdán a parlament. (A glifozát igen gyakran használt, széles spektrumú gyomirtó, amelyet a 70-es években szabadalmaztattak és nagy sikerrel hoztak forgalomba. Miután a szabadalmi jog az ezredfordulón lejárt, sok száz glifozát tartalmú növényvédő szert jegyeztek be és dobtak piacra Európában.)

Az Európai Bizottságnak kizárólag szakipari használatra szabadna engedélyt adnia, szögezték le a képviselők. Hozzátették, hogy a bizottságnak egy külön jogszabály keretében újra kell értékelnie a glifozát engedélyezését, tekintettel arra, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség felfüggesztette az anyag besorolását.

A nem kötelező érvényű állásfoglalás felkéri a bizottságot, hogy nyújtson be új törvényjavaslatot a glifozát tartalmú növény védőszerek fenntarthatóbb használata érdekében és mielőbb gondoskodjon a glifozát toxicitásának független felülvizsgálatáról annak rákkeltő hatását, továbbá a hormonháztartást zavaró anyagokkal kapcsolatos tulajdonságait illetően.

Hozzák nyilvánosságra a tudományos bizonyítékokat!

A képviselők sürgetik a bizottságot és az EFSA-t, hogy “tekintettel a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos nyomós közérdekre haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a glifozát pozitív besorolásának és javasolt újbóli jóváhagyásának alapjául szolgáló valamennyi tudományos bizonyítékot”.

A „kiszárítás” elfogadhatatlan

A képviselők elítélik, hogy a glifozátot a növénytermesztésben az úgynevezett kiszárításra is használják (ez a gyakorlat a termesztett növény elpusztítása a betakarítás előtt érésének felgyorsítása és betakarításának megkönnyítése érdekében), mivel ez többek között fokozza az emberi kitettséget a vegyszereknek. A glifozátot használatát nem szabadna közparkok, közkertek és játszóterek területén vagy azok közelében engedélyezni – hangsúlyozzák a képviselők.

A következő lépések

Az engedélyezésről szóló döntést a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottságának nemzeti szakértői hozzák, akik májusban minősített többséggel elfogadhatják, vagy elutasíthatják az Európai Bizottság javaslatát. Ha nincs ilyen többség, akkor az Európai Bizottságon múlik a döntés.