A karácsonyi ünnepek és az újév közeledtével a Mazars szakemberei idén is elkészítették a társaságok előtt álló év végi teendőkről és határidőkről szóló összefoglalót.

Év végi adózási határidők

Az év vége közeledtével – a szektorspecifikus határidőket nem számítva – az alábbi adózási határidőkre fontos figyelni.

Társaságiadó-feltöltés, kedvezmények

Már a feltöltési kötelezettség kalkulálásakor célszerű végiggondolni, hogy a 2016-os évre vonatkozóan hogyan csökkenthető a társasági adókötelezettség az adóalap-csökkentő tételek alkalmazásával, illetve adókedvezmények igénybevételével, továbbá milyen adóalapnövelő tételekkel kell számolni.

Még nem késő például az adókedvezményekkel járó támogatások lebonyolítását elindítani. A látvány-csapatsport-, valamint a filmalkotók és előadó-művészi szervezetek támogatása esetében sem szabad megfeledkezni a kiegészítő támogatásról. Ne feledjük, a kiegészítő támogatások továbbra sem minősülnek elismert költségnek társasági adó szempontból.

A látvány-csapatsportok, a filmalkotás és az előadó-művészeti szervezetek támogatásában érdekelt társaságoknak az éves adó feltöltéskor fontos lehet a tavalyi adóév népszerű újdonsága is, amelynek értelmében az adózó a fizetendő adó összegéből rendelkezhet egy kedvezményezett célra történő felajánlásról. Jelentős kedvezményt jelent, hogy az adózó a felajánlott összeg után jóváírásra jogosult. A jóváírás mértéke a felajánlott összeg – de legfeljebb a fizetendő adó 80 százalékának – 7,5 százaléka adóelőlegből, illetve 2,5 százaléka adóból történő támogatás esetén. Tekintettel arra, hogy a decemberi előleg kiegészítés alkalmával átutalt összeg esetén még a magasabb, 7,5 százalékos jóváírás érvényesíthető, az ilyen célra szánt összegekről érdemes még a feltöltéskor rendelkezni.

A feltöltés összegének kalkulálására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert a nem megfelelően meghatározott adóelőleg kiegészítés mulasztási bírságot von maga után. Ha az adózó az adóévi várható adó összegét nem vallotta be és nem fizette meg legalább 90 százalékos mértékben az esedékességig (december 20.), a ténylegesen bevallott és befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalékig terjedő mulasztási bírságot szab ki a hatóság.

A mulasztási bírság alapjának számításakor nem veszik figyelembe a feltöltés esedékessége és a mérleg-fordulónap közötti, árfolyamkülönbözet miatt adódó, adóalapot képező árfolyamnyereségeket. Tehát a feltöltés kalkulálásakor a december 20-ai árfolyammal lehet számolni, így elkerülhető a „túltöltés” problematikája.

Cafeteria

A cafeteria rendszerek ki- illetve átdolgozásával kapcsolatban évről évre számos kérdés merül fel, különösen akkor, ha változások vannak a szabályozásban, illetve újabb juttatási elemek kerülnek a palettára, vagy kerülnek ki abból. A béren kívüli juttatásokat érintő, 2017-től életbe lépő adóváltozások miatt javasolt még idén átdolgozni a céges cafeteria szabályzatokat. Érdemes arra is figyelni, hogy az egyes meghatározott juttatások köre jövő évtől kibővül azon juttatási elemekkel, melyek kikerülnek a béren kívüli juttatások köréből. Így jövőre például az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is egyes meghatározott jutatásként lesz adóköteles. Amennyiben a munkavállalóknak összeállított juttatáscsomag ilyen, a jövő évtől kedvezőtlenebb adózással érintett elemeket is tartalmaz majd, ezeket érdemes még az idei naptári évben kiosztani (ezáltal pl. az éves helyi utazási bérletet a jövő évi 43,66 százalék helyett év végéig még az idén érvényes 34,51 százalékos adóteher mellett juttatható) – olvasható a Mazars adóhírlevelében.