Az elfogadott jogszabályokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok és a digitális kihívásokra adandó válaszok mellett az adóadminisztráció csökkentésének lehetőségeiről egyeztet pénteken a Pénzügyminisztérium a szakma legfontosabb képviselőivel – írja keddi számában a Világgazdaság.

Első alkalommal rendezi meg a Pénzügyminisztérium az Adótanácskozást, amelyen a tárca szakemberei és az adószakma képviselői vitathatják meg az idén már hatályba lépett, illetve jövőre hatályba lépő, már ismert jogszabályokat.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adópolitikáért felelős államtitkára a lapnak elmondta: a tanácskozás remek lehetőséget teremt arra, hogy az adószakma képviselői jogalkalmazói oldalról is elmondhassák a tapasztalataikat, várakozásaikat, és az előírások finomhangolásánál mód legyen az ésszerű korrekciók végrehajtására. Mint hangsúlyozta, a tárca sokat vár az Adótanácskozástól, amely akár a döntés-előkészítés része is lehet. Ilyen előzetes egyeztető konzultációra még nem volt példa.

A tanácskozásra a Magyarországon működő, legnagyobb ügyfélkörű és tapasztalatú adótanácsadó cégek, illetve adószakmai szervezetek kaptak meghívót. Ennek alapján a minisztérium reményei szerint egy olyan új párbeszéd indul el, amelynek eredménye tovább segíti az ügyfélbarát adórendszer felépülését.

Az államtitkár a legnagyobb várakozással az eszmecsere azon pontjára tekint, amikor – reményei szerint – a szakma képviselői az adóadminisztráció további csökkentésére tesznek javaslatot.

A minisztérium nyitott arra, hogy a szakma nagy tekintéllyel és tapasztalattal rendelkező szervezetei segítsék a munkáját a további, a vállalkozások szélesebb körét érintő adóbürokrácia-leépítésben. Izer Norbert jelezte: a tárca minden ötletet hajlandó megvizsgálni, amely az adórendszer egyszerűsítését a tervezett állami és önkormányzati bevételek biztosítása mellett segítheti. (MTI)