A BKIK és az ÉVOSZ kompenzációs csomag létrehozását javasolja a kormánynak a 2019. december 31-én kivezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa megszűnése után, amelynek részleteit már idén nyilvánosságra kellene hozni – erről beszélt Koji László az Ipar és Kereskedelem napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Jövő év december 31-én megszűnik a jelenleg érvényben lévő, újépítésű lakásokra vonatkozó 5 százalékos lakásáfa és jelenlegi tudásunk szerint a kormányzat nem is tervezi hasonló program elindítását. A BKIK határozott álláspontja az, hogy mindenképpen szükség van egy ezt kompenzáló csomagra, annak érdekében, hogy a lakásépítés üteme a fővárosban se törjön meg, a kompenzáció részleteit pedig még 2018-ban nyilvánosságra kellene hozni – jelentette ki Koji László, a BKIK általános alelnöke, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségnek elnöke, a BKIK Ipari Tagozatának és Kereskedelmi Tagozatának közös szervezésében megrendezett Ipar és Kereskedelem Napján tartott sajtótájékoztatóján.

Az ÉVOSZ elnöke leszögezte, a kompenzációs csomag hiányát elsősorban a fővárosi építési vállalkozók és megrendelők érzik majd meg az 5 százalékos lakásáfa kivezetése után, az építőipar legfontosabb megválaszolatlan kérdése pedig az, hogy sikerül-e megoldani az iparág piaci alapokon történő finanszírozását. Koji László kiemelte, nagyon fontos, hogy a kormányzat szemében egyforma megítélés alá kerüljön a lakásépítés és a lakásfelújítás kérdésköre, mert Budapesten az elmúlt tíz évben 200 ezer lakással kevesebbet újítottak fel, mint amennyit kellett volna és ugyanebben az időszakban 80 ezer lakással kevesebb épült meg, mint az azt megelőző tíz évben.

A BKIK és az ÉVOSZ azt javasolja a kormányzatnak, fontolja meg a forgalmi adó visszatérítésének lehetőségét az új építésű lakások és lakásfelújítás esetén, továbbá az MNB-vel együttműködve törekedjen azon feltételek megteremtésére, amelyek hosszú távon biztosítják a 3-5 százalék kamatozású banki hitelek felvételét lakásépítésre, lakásfelújításra, illetve a családi otthonteremtési kedvezményt a gyereket nevelők korhatára nélkül terjesszék ki a kiskorú gyereket nevelő családokra.

Koji László hozzátette, ma Budapesten a megépített lakások 15-20 százalékát nem jelentik be, mert építményadót szeretnének spórolni, ezért a BKIK és az ÉVOSZ azt szeretné, ha az önkormányzatok sokkal jobban odafigyelnének a fiatalok gondjára, ennek fényében javasolják az úgy nevezett fecskeház program elővételét, amely friss fiatal házasoknak segítene részben önkormányzati közreműködéssel olyan kis alapterületű önkormányzati bérlakást biztosítani, ahol kontrollált a bérleti díj és az üzemeltetési költségek.

(Fotó: Rácz László/N3 Kommunikáció)