A KÜRT mérnökei a világon egyedülálló módszert dolgoztak ki, amellyel a törött memóriakártyák is menthetővé válnak.

A nem menthető esetek újragondolása, a közös kutatómunka és az egyedi fejlesztések vezettek oda, hogy a KÜRT itthoni mérnökei a cég német leányvállalatával, a Műegyetemen működő EFI-labs csapatával, valamint az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrotechnológiai Osztályával összefogva olyat alkosson, ami a világon eddig még senkinek nem sikerült.

A módszer segítségével a törött memóriakártyák (például micro SD kártya), és az SSD-k is menthetővé válhatnak. A szakemberek ezúttal egy USB házas hordozható merevlemezbe épített (firmware) törött chipről mentettek adatokat, röntgen, ultrahang és lézer-technológia alkalmazásával.

Az ilyen típusú adatmentési „szív transzplantáció” eddig egyetlen adatmenő cégnek sem sikerült. Ez azért is nagy jelentőségű áttörés, mert az ilyen chipek a hétköznapi használati eszközeink részei. Megtalálhatóak például hordozható USB házas merevlemezekben, SSD-kben, mobiltelefonokban, digitális fényképezőgépek átmeneti tárolóiban és azok vezérlésében, gépjárművek vezérlőrendszerének memóriáiban, repülőgépek adatrögzítő feketedobozaiban is.

A KÜRT a speciális adatmentés know-how-jának köszönhetően már a kezdetektől a magyar informatikai és információbiztonsági piac meghatározó vállalataként működik.

A legnagyobb arányban merevlemezről, de gyakorlatilag az összes adattároló eszközről (memóriakártya, pendrive, szalagos adathordozó, CD, DVD) ment adatokat a vállalat. A tisztaszobában (adatmentés laborban) fordultak már meg kriminalisztikai esetek, extrém módon sérült memóriakártyák, kiégett laptop HDD-k.

A mostani sikersztori is úgy kezdődött, hogy kaptak egy nem működő külső USB házas hordozható merevlemezt. Az eljárás a szokásos módon, ingyenes állapotfelméréssel indult. Nyilvánvalóvá vált, hogy a merevlemezt már máshol is vizsgálták, mert jól látszottak egy korábbi forrasztás nyomai. Ennek során a chip feltehetően még túl is hevült.

A diagnózis: sérült fejszerelvény, összekarcolt lemez és a firmware chip bal sarka eltört. Gyakorlott szakember ebből rögtön tudja, hogy az egyik legnehezebb feladattal kerül szembe.

Röntgen-, és ultrahang mikroszkópos, valamint lézer-technológiát alkalmazva oldották meg az esetet. A mikroszkóp alatt ugyan jól látszott a törött firmware chip, de szerették volna látni azt is, hogy a belseje milyen módon sérült.

Lézer segítségével eltávolították a chip belsejéből a szilícium lapkát, majd egy speciális laboratóriumi házba átültették a sérült mikrochipet. Ezt követően a belső összeköttetéseket ultrahangos technológia segítségével állították helyre. Ezek az összekötő vezetékek mindössze 25 mikrométer átmérőjűek, ami egy emberi haj átmérőjének a 30 százaléka.

Az első átültetés sikeresnek bizonyult, a firmware adatok újra kiolvashatóvá váltak az új elektronikán és a munkát lehetett folytatni a már hatékonyan kifejlesztett adatmentő technológiával. Sikeresen helyre állítottak minden elveszettnek hitt, értékes adatot.

„A törött firmware chipről történő adatmentés olyan különleges technológiai megoldásnak számít, mint az orvostudományban az első szívátültetés volt. A KÜRT csapata csodákra továbbra sem képes, de rendületlenül új szoftveres és fizikai adatmentő megoldások fejlesztésén dolgozunk, amelyek segítségével képesek leszünk a lehető legtöbb olyan adatot visszaállítani, amit mások nem tudnak” – mondta Kertész Zoltán, a KÜRT Adatmentés üzletág vezetője.