Az orvosi berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó Zeto EU Kft., illetve Hajnal Attila kapták az idei Dél-Alföldi Innovációs Díjat. Az elismerést 2010-ben alapította a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen.

Kemény Lajos akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta: a Zeto EU Kft. a WR-19 vezeték nélküli, hordozható, orvosi EEG-rendszer kifejlesztéséért nyerte el az elismerést. Hajnal Attilát a kompresszorhelyiségek szabályozását végző ThermoBox D73 fejlesztéséért díjazták.

Kokavecz János ügyvezető az ünnepségen elmondta, a Zeto EU Kft. 2019 végén alakult, jelenleg 24 alkalmazottat foglalkoztat Szegeden. A cég az Aswin Gunasekar alapította, az USA-ban működő Zeto Inc. leányvállalata. A vállalkozás elsőként fejlesztett ki az orvosi kutatásokban már használt, de a diagnosztikában korábban még nem alkalmazott száraz elektródás rendszerű elektroenkefalográfiás (EEG) rendszert. A berendezés teljesen vezeték nélküli, gyorsan felhelyezhető, a megoldással a hagyományos megoldásokhoz képest egyharmadára csökken a betegvizsgálat ideje.

A berendezés különböző fejméretekre szabható 42-től egészen 62 centiméterig, így gyermekek és felnőttek vizsgálatára egyaránt alkalmas. A nemzetközi szabadalommal védett találmány rendelkezik az FDA (Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának) engedélyével, így humán orvosi diagnózisra használható. A gyártás – ahogy korábban a hardver fejlesztése – Szegeden zajlik, évente néhány száz berendezés készül, a magyar beszállítói arány jelenleg 50-60 százalékos, de a következő verziónál ez várhatóan 90 százalék közelébe nőhet – mondta a szakember.

Hajnal Attila elmondta, az iparban rengeteg gépet működtetnek sűrített levegővel, amely előállítására kompresszorokat használnak. A kompresszorok élettartalmát, megbízható működését, hatékonyságát legnagyobb mértékben az elhelyezésére szolgáló környezet befolyásolja.

A ThermoBox D73 központi vezérlő alkalmas kompresszorhelyiségek hőmérséklet szabályozására. Az eszköz automatikusan végzi el a hőmérséklet mérését, detektálja a kompresszor üzemállapotát, szabályozza a friss levegő utánpótlást, és lehetővé teszi a hulladékhő hasznosítását. Az eszköz egyszerűen telepíthető, már meglévő rendszerekbe is integrálhatók komolyabb módosítások nélkül – közölte a szakember.

(Forrás: MTI, fotó: BMKIK)