A jelenleg fejlesztés alatt álló fővárosi lakásállomány 26 százaléka, 4030 lakás épül a XIII. kerületben, ahol a használtlakásárak az idén eddig 30–40 százalékkal emelkedtek.

Tavaly a KSH adatai szerint közel 3400 lakástranzakció zárult le a XIII. kerületben, amely a második legtöbb a fővárosi kerületek közül. Ezen belül az új építésű lakásvásárlások aránya 7,4 százalék, ami az egyik legmagasabb Budapesten. A XI. kerületben, ahol szintén jelentős fejlesztések zajlanak, 3200 lakástranzakció történt 2015-ben, melynek 4,5 százaléka irányult új építésű lakásvásárlásra. A XIV. kerületben pedig 3500, ennek 2 százaléka volt új építésű. Ezek a számok nem tartalmazzák a megkötött előszerződéseket, amelyek jellemzően az új építésű lakásokra köttetnek már a fejlesztés korai szakaszában.

30–40 százalékkal emelkednek a kerületi használtlakás-árak

Az Otthon Centrum adatai alapján a 2016 első nyolc hónap eladásait az előző év azonos időszakához viszonyítva a XIII. kerületi használt téglaépítésű társasházi lakások esetén az átlagos négyzetméterenkénti vételár 35 százalékkal nőtt. Ez az egyik legmagasabb árnövekedés a fővárosi kerületek között, messze a legnagyobb tranzakciószám mellett. A panellakásoknál 40 százalékos volt a fajlagos átlagár növekedés, míg az új építésűek esetében is közel 10 százalék volt egy év alatt. Az Otthon Centrum közreműködésével 2016 első nyolc hónapjában megkötött szerződések alapján az átlagár 511 ezer Ft/m2 volt az új lakások esetében és gyakorlatilag ezzel egyező 513 ezer Ft/m2 a használt téglaépítésű társasházi lakásoknál, ami arra mutat, hogy nagyobbrészt az újszerű használt lakások forognak. A panelek átlagára 351 ezer Ft/m2 volt a kerületben.

A lakásprojektek száma alapján a második helyezett XI. kerületben ez az árnövekedés 23 százalék volt a használt téglaépítésű lakásoknál, 19 százalék volt a paneleknél és 40 százalék az új építésűek esetében. Az első nyolc hónapban megkötött szerződések alapján a XI. kerületben az új építésű lakásoknál 608 ezer Ft/m2, a használt téglaépítésű társasházi lakások esetében pedig 438 ezer Ft/m2 volt az átlagár, míg a panelek átlagosan 343 ezer Ft/m2 áron keltek el Újbudán. Zuglóban az társasházi lakások (tégla és panel egyaránt) ára 25 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az új építésű lakásoké 6 százalékkal lett magasabb. Ennek alapján az idei év első nyolc hónapjában az új építésű lakások átlagosan 462 ezer Ft/m2 áron keltek el, míg a használt piacon a tégla társasházi lakások átlagos ára 389 ezer Ft/m2, a paneleké 319 ezer Ft/m2 volt.

53 projekt a 13. kerületben

Az Otthon Centrum legfrissebb, szeptemberi felmérése alapján jelenleg a fővárosban az internetes piactereken megjelent 15 500 darab új építésű lakás 47 százaléka már vevőre talált. A legtöbb projekt (53 darab) XIII. kerületben épül, ez a fővárosi projektek 26 százalékát jelenti. A második legtöbb beruházás (35 darab) a XI. kerületben zajlik, ez a beruházások 15 százaléka, míg 10 százalékkal (24 darab projekttel) a XIV. kerület a harmadik. Az épülő lakások számát tekintve az első három kerület sorrendje megegyezik a legtöbb projekttel rendelkező kerület sorrendjével. A szabad lakások tekintetében a sorrend némileg változik. A XIII. és XI. kerületekben az épülő lakások közel fele köthető le, ám a IX. kerület közel 1200 leköthető lakással megelőzi a XIV. kerületet.

A kerületben már a 2000-et követő lakáspiaci fellendülést megelőzően beindult néhány nagy társasház építése, elsőként az Újlipótváros közelében, majd a Duna parton, a FOKA-öböl környékén. A válság során a látványos, több ütemre tervezett nagyberuházások megtorpantak ugyan, de folyamatos volt a lakásépítés a kerületben. A 2014-et követően élénkülő piacon a fejlesztések részben a már bevált helyszíneken folytatódtak (Angyalföld és a Duna part), részben pedig új területek is lendületet kaptak. Így megemlíthető a Lőportárdűlő városrész, ahol több nagy projekt van előkésztés alatt, Vizafogó, ahol folytatódnak a megkezdett beruházások és szintén beépítetlen fejlesztési területek találhatók, illetve a 2017-es vizes világbajnokságra jelenleg építés alatt álló Dagály úszókomplexum környéke.

Dagály Residence

Az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő is ezen a területen építi legújabb lakóingatlanát. A térség egyik legfrissebb újlakás-projektje a Biggeorge Property Zrt. nevéhez köthető az Árpád hídi metróállomástól pár percre, a Dagály-úszókomplexum szomszédságában. A Dagály Residence nevet viselő komplexumban 131 lakás kap majd helyet, az otthonok 29 négyzetmétertől indulnak, de 2–3 szobás, illetve valódi budai panorámát kínáló penthouse lakások is megtalálhatóak a kínálatban. A lakásokat várhatóan 2018 negyedik negyedévében adják át.

A kerület belső részén, Újlipótvárosban és az ezzel közvetlenül határos tömbökben, a kialakult városszövet már jóval kevesebb új fejlesztésre ad lehetőséget, kivéve a Lehel tér szomszédságában a Westend bevásárlóközponttól északra található (egykor a projekt II. ütemeként ismert) nagy kiterjedésű területet, amelytől északra a kerületi városrehabilitáció keretében újabb szanálások révén további fejlesztési lehetőség jön létre. A terület adottságai alapján a lakás és nem lakás funkciók egyaránt megjelenhetnek itt, lehetőséget teremtve egy új 21. századi városi életminőség megteremtésére hosszabb távon.