Tőzsdére lép a Wallis-csoport gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoportja a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Altera Vagyonkezelő Nyrt.-ben nyilvános vételi ajánlat és tőkeemelés útján történő befolyásszerzéssel.

Az Altera igazgatóságának döntése értelmében a jövőben a dinamikusan növekvő magyar és kelet-közép-európai gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói szektorban fektetnek be. A stratégia alapján a csütörtökön induló tranzakciósorozat befejező lépéseként a Wallis-csoport négy vállalata a BÉT standard kategóriájában jegyzett Altera tulajdonába kerül. Ez az első olyan tranzakció, amellyel a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén.

Prutkay Zoltán, az Altera elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta: az átalakulást követően a jelenlegi, 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és közel 70 milliárd forintos árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzett vállalatok meghatározó tagja lesz, és célja, hogy részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába és a BUX indexbe.

A tranzakciósorozat első lépéseként az Altera törzsrészvényeiből 23,33 százalékot vásárolt meg a Wallis Asset Management (Wallis), amivel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25 százalék fölé kívánja bővíteni. A befolyásszerzés alapján a Wallisnak (valamint a vele összehangoltan eljáró személyeknek), mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére.

Ennek alapján a Wallis (az összehangoltan eljáró személyekkel együtt) engedélyezésre benyújtotta a Magyar Nemzeti Banknak vételi ajánlatát, amely szerint az Altera összes részvényét, az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán, darabonként 520,25 forintért megvásárolná. A tranzakció második lépéseként az Altera igazgatóságának döntése alapján apporttal történő 15,8 milliárd forintos tőkeemelés útján az Altera 100 százalékos tulajdonába kerül a Wallis-csoport négy gépjármű-kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó vállalata. 

Müllner Zsolt, a Wallis-csoport vezérigazgatója ismertette, hogy a négy vállalat együttes éves árbevétele közel 70 milliárd forint, és a tavalyi évet az előzetes adatok alapján kiugró eredménnyel zárta. A négy vállalat közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző, amelyek Magyarországon és a közép- és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel és flottakezeléssel foglalkoznak. 

A vezérigazgató a tervekkel kapcsolatban jelezte, hogy a vételi ajánlat és az apport sikeres lezárása után további növekedést terveznek, erősíteni kívánják az autóipari csoport elmúlt 26 évben elért pozícióit Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban egyaránt. Ennek érdekében az Altera tulajdonába kerülő négy vállalat tevékenységi körét újabb márkák és piacok megszerzése révén kívánják bővíteni. A középtávú tervek között szerepel további autóértékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése Magyarországon és a régióban.

A Wallis-csoportnak jelentős tapasztalatai vannak a magyar tőkepiacon: a többségi tulajdonában lévő energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo Nyrt. részvényei 2010 óta vannak a magyar tőzsdén, a csoporthoz tartozó Wing Zrt. pedig a hazai ingatlanpiac vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégeként az egyik legnagyobb kötvénykibocsátó a BÉT-en. 

Az Altera Nyrt. a BÉT standard kategóriájában jegyzett vagyonkezelő társaság, a részvények  április 25-i záró ára 875 forint volt, legalacsonyabb ára az elmúlt egy évben 95, a legmagasabb pedig 940 forint. (MTI)