A romániai lakosság felének még a folyó kiadások fedezése is gondot okoz, és egyre többen szorulnak hitelre – mutat az Országos Statisztikai Intézetnek (INS).

Romániában tavaly a legtöbben a villanyáram-szolgáltatónál halmoztak fel adósságot: az elmaradásokkal küszködők 51 százaléka tartozott a villamos műveknek. Nem sokkal mögötte, 50 százalékkal a közös költség, 36,3 százalékkal pedig a telefonelőfizetés következett – írja a Krónika.

A bankhitelek törlesztésére a legtöbben odafigyelnek, a felhalmozott adósság alig 7,2 százalékát tették ki a hitelintézetektől igényelt kölcsönök.

Ha a családfő státusát vizsgáljuk, 62,7 százalékban azokban a háztartásokban adódnak kifizetési gondok, ahol munkanélküli a családfenntartó, de ott is vannak elmaradások, ahol a két felnőttre három vagy több gyermek jut (42,9 százalék).

Öt romániai háztartásból kettő (38,9 százalék) nehezen vagy nagyon nehezen tudja kifizetni az alapvető kiadásokat. A háztartások csaknem egyharmada gondolja úgy, hogy havi nettó 1001–2000 lej elég a folyó kiadások fedezésére, ötből három háztartásnak viszont legalább 2000 lejre van ehhez szüksége.