A magyar kormány stratégiai célja a hazai kis- és középvállalkozások exportképességének növelése – hangsúlyozta Varga Mihály Günther Schönleitnerrel, a Világbank országcsoport-igazgatójával folytatott megbeszélésén.

A pénzügyminiszter hivatalában tartott tanácskozáson szóba került, hogy a Világbank-csoport milyen módon segítheti a magyar vállalkozások nemzetközi piacra jutását, illetve a visegrádi országok közös régiós stratégiájának kialakítását.

A kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy a magyar cégek egyre nagyobb arányban kapcsolódhassanak be a Világbank-csoport számos területen megvalósuló tendereibe – emelte ki Varga Mihály. A nemzetközi pénzügyi intézmény pályázatain az elmúlt néhány évben közel 40 projektben vehettek rész magyar cégek több mint 50 millió dollár értékben. Egyre több versenyképes magyar cég van, és a Világbank szakemberei komoly segítséget nyújthatnak abban, hogy még több hazai vállalkozás kaphasson nemzetközi lehetőséget.

Varga Mihály megerősítette: hazánk támogatja a Világbankot a bevándorlással és a szegénységgel érintett országokkal kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiben. A tavalyi tőkeemelések ugyanis lehetővé teszik, hogy a pénzintézet munkahelyek kialakításához, infrastruktúra megteremtéséhez és a helyi vállalkozások megerősítéséhez forrást biztosítson. Ez a gondolkodás közel áll a magyar állásponthoz is, hiszen véleményünk szerint a gondokat helyben kell orvosolni – szögezte le a tárcavezető.

A tanácskozáson az ősszel a magyar fővárosban megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozó kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy a Világbanknak kulcsszerep juthat a fenntartható fejlődés szempontjait is magában foglaló fejlesztések finanszírozásában.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)