Megdőlni látszik a sztereotípia, amely szerint a pénzügyi döntéseket a férfiak hozzák. A Genertel felméréséből az derült ki, hogy a megkérdezett nők közel 80 százaléka felelős a biztosításokért.

A Genertel Biztosító Zrt. 500 nőt kérdezett meg a legutóbbi felmérése alkalmával. Arra voltak kíváncsiak, ki hozza meg a döntést a családban biztosítási kérdéseket illetően. A megkérdezett nők 77 százaléka válaszolta azt, hogy ő dönt, és csak 23 százalékuk mondta azt, hogy nem folyik bele az ilyen jellegű pénzügyi kérdésekbe, inkább ráhagyja a férfira – írja a Biztosítási Szemle.

Megvizsgálták azt is, milyen mértékű a női nem aktivitása az egyes biztosítási típusokon belül és az derült ki, hogy elég jelentős különbségek vannak: lakásbiztosítás esetén szinte mindig a nő dönt, ezzel szemben a másik véglet a nyugdíjbiztosítás, ahol viszont csak a nők kevesebb, mint 25 százaléka mondja ki a végső szót.

Ha korosztály szerint nézzük meg azokat a nőket, akik biztosításról döntenek, akkor jól látszik a felmérésből, hogy döntően – 85 százalék – 40 feletti nőkről van szó; azon belül is nagyobb számban az 50. életkorukat betöltöttekről: a döntést hozók 21 százaléka 40-és 50, míg 64 százaléka 50 év feletti. A fiatalok -30-40 év közötti korosztály – alig 15 százaléka válaszolta azt, hogy ő az illetékes, ha biztosításról van szó.

A várthoz képest nem a fővárosi nők a határozottabbak, sokkal inkább a Budapesten kívüliek. Lakóhely szerinti bontásban ugyanis az derült ki a Genertel felméréséből, hogy a biztosításokról döntést hozó nők alig 36 százaléka budapesti, a többi, 64 százaléka vidéken él.