Határozott létszámcsökkenés tapasztalható a közfoglalkoztatásban a Belügyminisztérium adatai szerint, amelynek a kedvező munkaerőpiaci helyzet és a közmunkásfizetés és a minimálbér közötti nagyobb különbség az oka.

Egyre alacsonyabb azoknak a közfoglalkoztatottaknak a száma, akik a hosszú távú, vagyis a legalább 12 hónapos közmunkaprogramban vesznek részt – közölte a Magyar Idők kérdésére a Belügyminisztérium (BM).

2017 első fél évében 187 ezer fő dolgozott közmunkásként. A tárca fél évig nyomon követi azokat a munkavállalókat, akik kiléptek a programból, az adatok arra utalnak, hogy a versenyszféra egyre nagyobb arányban keresi a közmunkásokat.

Mivel a munkanélküliek száma folyamatosan zsugorodik – a statisztika szerint júliusban 193 ezer fő volt –, így a foglalkoztatók az alacsonyabb végzettséget igénylő munkaköröket közmunkásokkal is próbálják felölteni.

A közmunkások majdnem fele csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik, vagy azzal sem, így az integrációjuk nem könnyű. A kormány célja, hogy 2020-ig tartósan 150 ezer főre, majd az alá csökkenjen a közmunkáslétszám.

Idén 377 munkaerőigény-bejelentés érkezett egyszerűsített foglalkoztatásra a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira a munkaadók részéről. Ebből 271 bejelentés vonatkozott mezőgazdasági idénymunkára.