A magyar gazdaság versenyképességének erősítését célzó bejelentések várhatók a következő hónapokban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a Portfolio.hu Budapest Economic Forum konferenciáján tartott előadásában kiemelte, hogy az elmúlt években a nagy globális versenyképességi rangsorokban előrelépett Magyarország, bár ezek a rangsorok nem mindig tükrözik a valós helyzetet.

A versenyképességet jelzi a foglalkoztatottság is. Az elmúlt években jelentősen, mintegy 800 ezerrel nőtt a munkában állók száma, és mára jelentős a munkaerőhiány az országban, ez azonban normális jelenség. A magyar foglalkoztatottsági ráta még mindig két százalékponttal az uniós átlag alatt van, amin hosszabb távon a szakképzés és a felnőttképzés átalakítása segíthet.

György László kiemelte: az utóbbi hónapokban négy nagy cél alapján 15 programot és 60 konkrét projektet határozott el a kormány, illetve az ITM. Ezek mindegyike a versenyképesség növelését szolgálja majd, és ezeket 2030-ig meg akarják valósítani.

(Forrás: MTI)