A venezuelai demokratikus ellenzék kapja az Európai Parlament (EP) emberi jogi díját, a Szaharov-díjat 2017-ben – döntött az EP elnöke és a frakcióvezetők.

A venezuelai demokratikus ellenzék: a Nemzeti Közgyűlés (Julio Borges), valamint a Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González által képviselt Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum) névsorában szereplő valamennyi politikai fogolynak járó díjat december 13-án adják át Strasbourgban – olvasható az Európai parlament közleményében.

Antonio Tajani elnök a csütörtöki plenáris ülésen elmondta: „Azzal, hogy a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat a venezuelai demokratikus ellenzéknek adjuk, megerősítjük elszánt támogatásunkat a demokratikusan megválasztott Nemzeti Közgyűlés felé. Egyben kérjük, hogy valósítsák meg a békés átmenetet a demokrácia felé, amelyet a venezuelaiak oly kétségbeesetten kérnek”.

„Ez a kitüntetés nemcsak a venezuelai demokratikus ellenzék bátor küzdelmének elismerése. Az Európai Parlament szeretné kifejezni együttérzését és tiszteletét a venezuelai nép felé is: mindazok felé, akiket a véleményük kifejezéséért igazságtalanul bebörtönöztek, akik a mindennapi túlélésért küzdenek a brutális vezetés alatt, azokért a családokért, akik elvesztették szeretteiket a hónapok óta szüntelenül tartó, szabadságért folyó tüntetéseken” – tette hozzá az EP elnöke.

A venezuelai demokratikus ellenzék

Venezuelát az elmúlt években politikai válság uralta. A hatalmon lévő párt folyamatosan korlátozta a jogállamiságot és alkotmányosságot, majd a legfelső bíróság 2017 májusában megvonta a demokratikusan megválasztott Nemzetgyűléstől jogalkotói hatáskörét.

Időközben a politikai foglyok száma meghaladta a hatszázat a Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum, egy vezető emberi jogi szervezet) legutóbbi jelentése szerint. A politikai foglyok között olyan vezető ellenzéki politikusok is vannak, mint Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González.

Bár Leopold López venezuelai ellenzéki vezetőnek több mint háromévnyi börtön után idén júliusban engedélyezték, hogy házi őrizetben folytathassa büntetése letöltését, augusztusban visszarendelték a börtönbe. Egy másik vezető ellenzéki politikus, Caracas korábbi polgármestere, Antonio Ledesma 2015 óta házi őrizetben van, míg két másik város ex-polgármestere, Alfredo Ramos (Iribarren) és Daniel Ceballos (San Cristobal) is börtönbe került, csakúgy, mint Lorent Saleh diákaktivista. A politikai foglyok névsorát gyarapítja két spanyol állampolgár is, Andrea Gonzalez és Yon Goicoechea.

2017 eleje óta több mint 130 ellenzékit gyilkoltak meg, és több mint 500 személyt börtönöztek be önkényesen Venezuelában.

A Szaharov-díj idei döntősei

A 2017-es díj döntősei a venezuelai demokratikus ellenzék mellett Aura Lolita Chavez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista és Dawit Isaak svéd-eritreai író voltak. Tevékenységükről ide kattintva lehet többet megtudni.

A Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.

Tavaly a jazidi közösség jogaiért küzdő Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár kapták az EP emberi jogi díját.  Murád és Adzsi Bassár mióta kiszabadultak az Iszlám Állam fogságából, az áldozatok megsegítéséért dolgoznak.