A vártnál kevésbé javult a Sentix gazdaságkutató intézet augusztusi euróövezeti befektetői hangulatindexe: a megkérdezett szakemberek kevésbé bizonyultak pesszimistának a várható fejleményeket illetően, de a javulás mértéke elmaradt a várakozásoktól.

A Sentix befektetői bizalmi indexe a várt mínusz 24,7 pont helyett mínusz 25,2 pontra javult a júliusi mínusz 26,4 pontról. A júliusi érték több mint két éve a legalacsonyabb volt.

Az index mostani értékéhez mindkét összetevő némi javulással járult hozzá, de a kilátások megítélése nagyobb mértékben javult az aktuális helyzetről alkotott véleménynél. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke mínusz 16,3 pontra javult mínusz 16,5 pontról, a kilátások megítélését számszerűsítő érték pedig mínusz 33,8 pontra mínusz 35,8 pontról.

„Az euróövezet gazdasági helyzete továbbra is nehéz” – foglalta össze a felmérés megállapításait Manfred Huebner, a Sentix ügyvezető igazgatója. A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt „az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió” – mondta.

A Sentix befektetői bizalmi index az euróövezet hathavi gazdasági kilátásait számszerűsíti mintegy 2800 befektető és elemző szubjektív benyomása alapján, havi rendszeres felmérés keretében. A nulla feletti érték optimizmust jelez, a nulla alatti érték pesszimizmust.

(Forrás: MTI)