Nőtt a fizetésemelést tervező cégek aránya, leginkább a középvállalkozásoknál és az iparban dolgozók számíthatnak magasabb bérekre. Minden negyedik hazai kkv-nál a létszám növelésében is gondolkodnak a következő egy évben.

A K&H-nak a kormányzat minimálbér emelési szándékát megelőzően készült kutatása szerint nőtt a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya. Jelenleg a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) 41 százaléka készül fizetésemelésre, terveik szerint átlagosan 4,2 százalékkal magasabb bért fognak utalni munkavállalóiknak a következő egy év során. Utoljára nyolc évvel ezelőtt volt ennél magasabb a béremelést tervező kkv-k aránya – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A cégmérettel párhuzamosan a magasabb bér esélye is nő: míg a mikrovállalkozások 38 százaléka készül emelni a fizetéseket, addig a kisvállalkozásoknál 44 százalék, a középvállalkozásoknál pedig már 49 százalék ez az arány. A különböző ágazatok közül az ipari cégek emelkednek ki, közülük közel minden második cég készül béremelésre (45 százalék).

A hazai vállalkozások többsége a jelenlegi létszámmal kíván működni a következő egy év során, azonban enyhén nőtt a létszámbővítésben gondolkodó vállalatok száma. A munkaerő-felvételt tervező cégek aránya kismértékben, 18-ról 22 százalékra emelkedett, közülük legtöbben 1-4 fős bővítésben gondolkodnak.

Nem mindegy azonban, ki milyen régióban keres állást, hiszen az ország különböző pontjain igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg Nyugat-Dunántúlon minden negyedik kkv keres új munkaerőt, addig Észak-Magyarországon 16 százalék, Dél-Dunántúlon pedig ennél is kevesebb, mindössze 13 százalék ez az arány. Utóbbinál nem meglepő ez a szám, ebben a régióban nagyszámú hátrányos helyzetű település található, ahol jóval nehezebb munkalehetőséget találni.