A stabilitásra épülő új gazdaságfejlesztési tervek középpontjában a vállalkozások termelékenységének növelése, a digitalizáció és a céges generációváltás kihívásainak a kezelése áll – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára.

A gazdaság eredményei kimagaslóan jók, ugyanakkor a vállalkozások termelékenysége még mindig elmarad az uniós átlagtól – mutatott rá Szepesi Balázs a Joint Venture Szövetség és a Pénzügyminisztérium (PM) konferenciáján.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a világgazdasági környezet is megváltozott, és ezek a kihívások jelzik, hogy új gazdaságfejlesztési megközelítésre van szükség. A stabilitás és a kiszámíthatóság azonban továbbra is alapja lesz a kormány gazdaságpolitikájának.

Szepesi Balázs fontos iránynak nevezte egyebek mellett a vállalkozások piaci finanszírozhatóságának növelését. Ahogy fogalmazott, az államnak már nem helyettesítenie kell a bankrendszert, hanem kiegészítenie.

A helyettes államtitkár szerint szintén „kifutóban van” a munkanélküliség elleni harc. A foglalkoztatás területén más problémák jelennek meg, ezért más megközelítésre van szükség ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalkozások ne legyenek hátrányban a nagyobb, illetve a külföldi cégekkel szemben.

Újdonság a vállalkozások támogatásában a célzottabb programok indítása, a közeljövőben több ilyen pályázat jelenik majd meg. Emellett intenzívebb programokra van szükség, amelyekhez megújulásra, továbblépésre, fejlődésre kész vállalatokat keresnek. A helyettes államtitkár kiemelte a közösségépítő gazdaságfejlesztési elképzelések fontosságát is.

Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a következő uniós költségvetési ciklus tervezéséről elmondta, a fókuszban továbbra is a gazdaságfejlesztés lesz.

Ismertetése szerint még van mozgástér a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop). Csaknem 38 milliárd forint értékben hat konstrukció keretében van nyitott pályázati felhívás. Folyamatban van 12 felhívás megjelentetése csaknem 55 milliárd forint értékben. Az árfolyamnyereség több mint 40 milliárd forint mozgásteret biztosít a vissza nem fizetendő támogatásoknál, erre a keretre további pályázatokat írnak majd ki.

A PM helyettes államtitkára kiemelte a Ginop másik, pénzügyi eszközök (kedvezményes hitel és kockázati tőke) konstrukcióját, amely a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban is komoly mozgásteret biztosít a forrásokat kereső vállalkozásoknak.

(Forrás: MTI/ITM)