A V4 országokban működő izraeli nagykövetségek „Startup Nation V4 Virtual Startups Bootcamp” néven előadássorozatot szerveztek startupok számára Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.

Az öt előadásból álló sorozat keretében izraeli szakértők és tapasztalt üzletemberek mutatták be a világ egyik legsikeresebb startup ökoszisztémáját, az izraeli startup világ működését és sikerének titkát. Minden workshop másfél órás volt, és az elméleti alapok mellett fontos szerep jutott a gyakorlati ismereteknek is.

Az első online esemény a koncepciókészítésről és a termékbevezetésről szólt. Később a csapatépítés, az üzletiterv-készítés és a networking fontossága is terítékre került. A vállalkozások finanszírozásáról és a tőkebevonásról szóló előadás nemcsak startupok számára volt érdekes. A marketing és kommunikációs ismeretek elengedhetetlenek az üzleti sikerhez, így a storytelling mellett ezek is bekerültek a témák közé.

A V4 országok közül Magyarországon volt az egyik legnagyobb érdeklődés a program iránt. Tizenhatan regisztráltak a teljes előadássorozatra, és az érdeklődők Zoom vagy Facebook közvetítés segítségével vettek részt az eseményeken.

Magyarországról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Startup Campus csatlakozott azIzraeli Nagykövetség partnereként a kezdeményezéshez.

„Egy sikeres startup felépítése hatalmas üzleti kihívás. Sokkal több kell hozzá, mint egy jó ötlet vagy innováció. Alapos ismeretekkel kell rendelkezni a termékről vagy szolgáltatásról, és tisztában kell lenni a vállalkozás-menedzsmenttel is. Sőt, ezeken túl is szükség van még valamire. Izraelben a startupok sikerének egyik titka és elengedhetetlen hozzávalója a „hücpe” is” – mondta Yacov Hadas-Handelsman nagykövet.

„A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 2015-ben az első külföldi startup delegációját Tel-Avivba, Budapest testvérvárosába szervezte. Azóta már közel 200 hazai startup bemutatkozásához, tapasztalatszerzéséhez járultunk hozzá világszerte. Nagy öröm számunkra, hogy e járványveszélyes időkben Izrael Állam Nagykövetségének partnereként segíthetjük a magyar startupok fejlődését és ezáltal a hazai ökoszisztéma erősödését. S ehhez most még repülőre sem kell ülni, hisz minden az online térben valósul meg” – mondta Szalai Piroska a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványtól.