Több mint 50 százalék a modern, energiatakarékos LED fényforrások forgalmi részaránya a Praktiker barkácsáruházakban.

Az európai uniós szabályozások értelmében a korszerűtlen fényforrások forgalomból történő kivonása több ütemben már 2009 szeptemberétől megkezdődött. A legtöbb hagyományos termék azóta el is tűnt az áruházak polcairól – mondta B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere.

2016 szeptemberétől az irányfény típusok (GU10, GU5.3, R50), 2018 szeptemberétől pedig a klasszikus típusok – körte, gyertya, kisgömb – sem hozhatóak forgalomba az EU-ban. A következő nagy változás az átlátszó tűlábas halogén lámpák kivonásával várható majd 2020-tól.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készletek kifogyásával körülbelül az áruházak polcairól egy évvel később tűnnek el ezek a cikkek.

– A LED alapú fényforrások fejlődése, piaci növekedése továbbra is dinamikus, forgalomban jelentősen maguk mögé szorítják a korábbi fényforrásokat – ismertette B. Molnár Erzsébet.

A termékcsoport forgalmi részaránya ma már meghaladja az 50 százalékot, a halogének és kompakt fénycsövek forgalma folyamatosan csökken. Utóbbi kategória teljesen visszaszorult, és bár energiatakarékosak, a hagyományos világításhoz képest sok a hátrányuk: bemelegedési idejük hosszabb, színvisszaadásuk is gyengébb.

A halogénizzók egyelőre a kedvező áruk miatt még tartják magukat, de majdnem olyan energiapazarlóak, mint a már betiltott hagyományos izzók. A LED-en belül egyre kedvezőbb áron jelennek meg a nagyobb fényerejű, esztétikusabb és okostermékek.

A több száz izzót és több ezer lámpát tartalmazó termékkategória a top árucsoportok közé tartozik a Praktikernél. Az elmúlt három évben ugrásszerűen nőtt az értékesítés e kategóriákban.

A 2014-es forgalmi bázishoz képest az idei év végére a lámpaforgalom várhatóan megduplázódik. A szakemberek a következő évekre újabb jelentős növekedést várnak e termékkörben. Ehhez a Praktiker az okosotthonok megoldásaihoz hasonló, azokba is integrálható, okoseszközökkel irányítható lámpák és fényforrások fogalmazásával járul hozzá.