A kánikula és a foci Eb hatására megugrik a sörfogyasztás. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú sört hány fokon fogyasztunk, a markánsabb ízek elveszhetnek, ha túlhűtik az italt.

A tavaly nyári hőség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy négy százalékkal bővült a hazai sörpiac, ami azt jelenti, hogy több mint hatmillió hektoliter sör fogyott itthon. Idén a kiemelt sportesemények hatására akár további 2-3 százalékkal nőhet a piac. A legfontosabb tényező azonban a jó idő. Egy-egy meleg nyári hónap havi szinten kétszámjegyű növekedést hozhat a sörfogyasztásban. A melegben azonban különös figyelmet igényel a sör tárolása és „tálalása” – hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

Aki igazán élvezni szeretné kedvenc söreit, annak érdemes odafigyelnie arra, hogy a különböző sörfajtákat más-más hőmérsékleten kell fogyasztani – mondta Schillinger Attila, a szövetség igazgatója. Minél hidegebben iszunk ugyanis valamit, annál kevésbé érezhetők benne az édes és keserű ízek, melyek a melegedés során egyre jobban felerősödnek. Az egyes sörfajtáknak viszonylag jól behatárolható az ajánlott fogyasztási hőmérséklete, mely típusoktól függően jellemzően 4-15 Celsius fok – mondta Vásárhelyi István a ’Sör mi több’ sörgasztronómusa.

A szomjoltó lágersöröket 6-7 fokon érdemes fogyasztani, ahol a kellemes kesernyésség és a frissítő buborékok meghatározóak. A szintén frissítő, de már gazdagabb illatanyagokkal, ízekkel bíró sörök, mint például a búzasör vagy a pilseni típusú sörök 7-9 fokon jöhetnek, míg 8-10 fokon ismerkedhetünk meg legjobban az angol világos és félbarna könnyű sörök az Ale-ek, Bitter-ek erényeivel.

Szintén ezen a hőmérsékleten élvezhetjük leginkább a sötét láger- és búzasörök, a Schwarzbier-ek, a könnyed IPA-k és a belga Blonde Ale-ek ízét. Feljebb lépve, 10-12 fokon érdemes fogyasztani a vörös ale, világos és barna baksöröket, a dupla IPA-kat, míg 12-15 fokon érvényesülnek a trappista csúcssörök, a Russian Imperial Stoutok vagy az erősebb ale-ek.

Söreinket tároljuk hűvős helyen, fénytől védve. A könnyű, frissítő söröket érdemes hűtőben a kívánt hőmérsékletre hűteni és úgy fogyasztani, a tartalmasabb darabokat azonban tanácsosabb pincében 10-15 fokon tárolni, mert sok közöttük a palackban tovább érik, gazdagodik, nemesedik. Szervírozni érdemes egy kicsit hidegebben, hogy a fogyasztás közben legyen csúcsformában, így a nagy formátumú daraboknál végig élvezhetjük a sör teljes illat- és íz-skáláját. Nagy hőségben válasszuk az alacsonyabb alkoholtartalmú és a frissítő söröket, a kellemes – akár ízesített – lágereket, a citrusos búzasöröket, vagy a gyümölcsös illatú ale-eket.