Erdogan török államfő és családja közvetlenül részesül a szíriai és iraki területről csempészett kőolaj hasznából – jelentette be szerdán Moszkvában az orosz védelmi miniszterhelyettes.

Ipari mennyiségben lopják a kőolajat az Iszlám Állam terrorista szervezet által megszállt területekről – közölte Anatolij Antonov (képünkön) újságírókkal a lenta.ru portál tudósítása szerint. Ezt eddig is tudtuk, az viszont újdonság, hogy Moszkva szerint közvetlen a kapcsolat Erdogan török államfő és családja, valamint az olajbiznisz lebonyolítói között.

Az orosz miniszterhelyettes azt mondta, hogy az utóbbi hetekben a terrorista csempészek munkáját a törökök 120 tonna különböző hadi felszereléssel és ellátmánnyal, 250 járművel és 2 ezer katonával segítették.

Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn a párizsi klímacsúcson tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Moszkva bizonyítani tudja Erdogan érdekeltségét. A török államfő kedden azt követelte, hogy a Kreml hozza nyilvánosságra a bizonyítékokat, s ha azok igaznak bizonyulnak, kész lemondani.

Moszkva kedden még úgy reagált, hogy nem publikusak a titkosszolgálati információk, egyébként is az első számú feladat az Iszlám Állam elleni harc és nem Erdogan megbuktatása.