A magyar munkavállalók többsége szerint nem kell tartanunk a robotoktól. Az új technológiák valójában növelik a rendelkezésre álló munkahelyek számát.

A munkavállalók nem félnek a robotoktól és a mesterséges intelligenciától, mivel bíznak abban, hogy a rendelkezésre álló robottechnológia inkább előre fogja lendíteni őket a munkavégzésben. A válaszadók háromnegyede szerint a technológia valójában már most is növeli a rendelkezésre álló munkahelyek számát – ismertette felmérésük eredményét Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

Habár a robottechnológia már most is igen erőteljesen jelen van a munka világában, az előttünk álló évtizedben jóval intenzívebben számíthatunk elterjedésükre. Ettől azonban nem tartanak a munkavállalók, ugyanis a kutatásban megkérdezettek 54 százaléka véli úgy, hogy a következő tíz évben a technológiai fejlődés több munkahelyet fog teremteni, mint elvenni. Emellett a túlnyomó többség (87 százalék) úgy gondolja, hogy a számítógépek könnyebbé teszik majd a feladatvégzést.

A robotok munkába állásától rugalmasabb és kreatívabb munkavégzést remélnek a munkavállalók: az alkalmazottak több mint fele (58 százalék) nyilatkozott arról, hogy a robotok bevezetése a munkahelyen nagyobb mozgásteret biztosít majd számukra, hogy értékesebb és kreatívabb projekteken dolgozzanak, mivel a rutinszerű munkafeladatok elvégzését a robotokra lehet majd bízni.

A válaszadók közel fele (48 százalék) pedig úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kifejezzen pozitív hatással lesz rájuk a jövőben, és segíteni fogja őket a rugalmas munkavégzésben. Úgy véljük, a robotok nem azért jönnek, hogy elvegyék a munkánkat, hanem hogy segítsék azt, és nekünk el kell tudnunk fogadni ezt a segítséget – tette hozzá Stefano Longo.