Az utóbbi hat hónapban a lakásvásárlást tervezők többsége, 60 százaléka két- illetve három szobás ingatlant keresett, a vevők közel 80 százaléka maximum 30 millió forintot szán vásárlásra. Lakóingatlant 98 százalékban magyarok vásárolnak, az elenyésző külföldi vevő közül a legnagyobb arányban szerbek vannak.

Az elmúlt hat hónapban az Otthon Centrumnál érdeklődő ügyfelek a legnagyobb arányban (51 százalék) társasházi lakást kerestek, ezt követte a családi ház-vásárlási szándék (40 százalék). Házrészt, iker és sorházi lakást csupán 8,9 százalék keresett. A tavaly szeptemberi felméréshez képest a családi házak iránti érdeklődés 6 százalékkal csökkent, míg a társasházi lakások iránt ugyanennyivel nőtt.

A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 5,5 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon közel két és félszerese a könnyűszerkezetes épületek iránt érdeklődők arányának. Az arányok megegyeznek a tavaly a szeptemberi felmérésünk eredményeivel.

Budapest és Pest megye a kedvenc lokáció

Az Otthon Centrumnál érdeklődők legnagyobb arányban (41 százalék) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (18,9 százalék). Jelentős érdeklődés jellemezte Komárom-Esztergom (6,3 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is (4,9 százalék). Ezzel szemben nagyon alacsony (1 százalék alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád megye ingatlanai iránt.

Amíg Komárom-Esztergom megyében a keresett ingatlanok aránya 1,5 százalékkal nőtt, a fővárosban változatlan maradt, addig Pest megyében 4 százalékkal tovább csökkent a keresési arány, a többi megyében pedig alacsony érdeklődés mellett az eredmények néhány tizeddel változtak csak tavaly szeptemberi eredményekhez képest.

A 80 százalék 30 milliónál húzza meg a határt

A kis értékű ingatlanok (1 millió forint alatti vételár) iránt nem volt kimutatható érdeklődés. Egy- és ötmillió forint között volt a keresések 3,8 százaléka, ezen belül minden ötödik érdeklődő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresett, de jelentős volt a Pest, illetve Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyei ingatlanok iránti érdeklődők aránya is.

Öt- és tízmillió forint között is Borsod-Abaúj-Zemplén megye volt a sláger 17,8 százalékkal, de ettől mindössze 1 százalékkal maradt el Komárom-Esztergom megye, míg pest megye lett a harmadik 12,3 százalékkal. Az őszi közleményünkhöz képest említést érdemlő, hogy 5-10 millió közötti kategóriában a Pest megyei ingatlanok iránt 10 százalékkal csökkent az érdeklődés.

Tíz- és 15 millió forint között (az összes keresés 17,9 százaléka) viszont már Budapest volt a keresők célpontja: a keresések közel 20,5 százaléka, ami azonban 10 százalékkal kevesebb, mint ősszel. A Pest megyei ingatlanok iránt viszont ebben az árkategóriában jelentősen nőtt az érdeklődés és elérte a 17 százalékot.

A 15 és 20 millió közötti kategóriában legkevésbé Nógrád, Békés megyében kerestek ingatlant, míg Budapest és Pest megye volt a két meghatározó (43 és 20 százalék). 100 millió feletti ingatlan iránt gyakorlatilag csak Közép-Magyarországi régióban volt igény és nem meglepő módon az érdeklődések 85 százaléka fővárosi ingatlanra irányult.

Jellemzően két-háromszobás ingatlant veszünk

A keresők legnagyobb arányban a két és három szobás ingatlan után érdeklődtek 30,8-29,2 százalékban, ezt követte a négyszobás (16,5 százalék) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 13,3 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakások iránt a keresők csak 10,2 százaléka érdeklődött. A tavaly szeptemberi felméréshez képest 0,5 százalékkal nőtt az egy szobás lakások iránti érdeklődés a négyszobás lakások rovására.

Szerbek nézelődnek

Az ingatlanvásárlók 98,6 százaléka magyar állampolgár volt. A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár. Nyugat-Európából a németek voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 7,8 százaléka), a tavalyi legaktívabb angolokkal szemben. Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

44 évesen lesz lakásunk

Az Otthon Centrumhoz betért ügyfelek átlagos életkora 44,2 év volt. Amíg a budapesti lakosok 45 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 43,9 év volt az átlag életkor, utóbbi érték másfél évvel több, mint a félévvel korábbi adat. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 43,7 év.

A lakást bérlők átlagos életkoruk pedig 46 év. Amíg a budapestiek életkora 48,5 év, ami a tavalyi értéknél másfél évvel magasabb, addig a régión kívüliek átlag életkora 44,9 év volt. Az külföldi lakást bérlők átlagos életkora 50,3 év. A lakást bérlők és vevők közötti életkor különbség eltűnt; mindkét esetben 45 év körül mozog.