Az ipari termelés volumene 6,5 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal nőtt, idén januárban ugyanis kettővel több munkanap volt, mint a múlt év első hónapjában.

Az előző hónaphoz viszonyítva januárban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás három havi emelkedés után 0,1 százalékkal csökkent. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a trend változatlan, az előző hónapokhoz hasonlóan a főbb ágazatokban inkább a stagnálás volt a jellemző az év első hónapjában.

Tavaly az ipari termelés öt hónapban – februárban, áprilisban, májusban, augusztusban és novemberben – nőtt az előző év azonos időszakához képest, hét hónapban pedig csökkent. A legnagyobb, 10,8 százalékos növekedés augusztusban történt. Éves bázison tavaly márciusban esett vissza leginkább az ipari termelés, 5,6 százalékkal.

A munkanappal kiigazított adatok szerint tavaly hét hónapban nőtt, négyben csökkent, júliusban pedig stagnált az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakához viszonyítva. Munkanaphatástól megtisztítva áprilisban volt a legnagyobb növekedés, 4,7 százalékos, szeptemberben pedig a legnagyobb csökkenés, 3,7 százalékos. (MTI)