Az amerikai sajtóhoz kiszivárgott információk szerint a titkosszolgálat nem egyszer elbeszélgetett Donald Trump kampánystábjával a republikánus elnökjelölt megjegyzése miatt, mellyel Hillary Clinton elleni fellépésre buzdította a fegyverviselést támogató szavazókat.

A hírt valamennyi amerikai televízió közölte, ám arra nem tértek ki, hogy a titkosszolgálat magával Trumppal egyeztetett-e, vagy csak kampánycsapatának képviselőivel, és pontosan mit hoztak Trumpék tudtára.

Donald Trump kedden Észak-Karolinában, a Wilmingtonban tartott kampányrendezvényén arra buzdította a fegyvertartást támogatók nagy táborát, hogy megvan az erejük, és lépjenek fel Hillary Clinton ellen, mert ha ő lesz az elnök, akkor olyan liberális bírákat jelöl a szövetségi Legfelsőbb Bíróságra – amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be -, akik eltörlik majd az alkotmány szabad fegyvertartását garantáló második kiegészítését.

Trump ugyan még kedden este megpróbálta világossá tenni: arra buzdította a fegyvertartás híveit, hogy szavazataikkal lépjenek fel Clinton ellen, de félreérthető megfogalmazása miatt ezt sokan nem hitték el neki. Michael Hayden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezetője például fogalmazott: a közszereplő nemcsak azért felelős, amit mond, hanem azért is, amit kihallanak belőle. Sokan pedig azt hallották ki Trump megjegyzéséből, hogy Hillary Clinton elleni erőszakra buzdított.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke – aki korábban nemegyszer kritikus volt Trumppal szemben – úgy nyilatkozott: a republikánus elnökjelölt megjegyzései ‘úgy hangoztak, mint egy rosszul végződő vicc. A titkosszolgálat még kedden este Twitter-üzenetben jelezte: tudomása van Donald Trump megjegyzéseiről.

A szerdán reggel közölt közvélemény-kutatások – valószínűsíthetően már keddi ellentmondásos megjegyzéseinek következményeként is – Donald Trump támogatottságának visszaesését mutatták.

MTI/Járai Judit, Washington