A környező országok fővárosai közül a legmagasabb ingatlanbérleti díjakat idén nyáron Prágában mérték, ahol egy kétszobás belvárosi lakásért átlagosan 18 ezer cseh koronát, átszámítva 380 ezer forintot kell fizetni havonta; ezzel a cseh főváros megelőzte a hagyományosan a legdrágábbnak számító Bécset – közölte az Otthon Centrum (OC) a numbeo.com adatai alapján.

Prágában a városközponttól távolabb is 287 ezer forint a havi bérleti díj átlagosan, egy négyszobás lakás pedig forintra átszámolva félmilliós bérleti díjért érhető el – derül ki a környező országok bérlakáspiaci körképéből.

Miközben Prágában egy év alatt 18-20 százalékot emelkedtek, a régió fővárosai közül hagyományosan a legdrágábbnak számító Bécsben tavalyhoz képest csökkentek a bérleti díjak. A belvárosi kétszobás lakásoknál ez csak minimális 3 százalék körüli árcsökkenés, de a belvárostól távolabb már a tavalyinál akár 20-25 százalékkal kedvezőbb árért is lehet bérelni az osztrák fővárosban. A havi bérleti díj a belvárosban átlagosan 880 euró, míg a külső kerületekben az egy hálószobás kis lakás bérleti díja 656 euró, ami mintegy 328 ezer, illetve 245 ezer forintnak felel meg.

Varsóban egy belvárosi kétszobás lakás bérleti díja forintra átszámítva 310 ezer, a városközponttól távolabb pedig 245 ezer forintot tesz ki havonta az elemzés szerint.

Pozsonyban egy belvárosi egy hálószobás lakásért átlagosan 246 ezer forintnak, a külső városrészben pedig 190 ezer forintnak megfelelő eurót kell havonta fizetni (rezsiköltségek nélkül) az ingatlan bérlőjének.

A szlovén főváros belvárosában 225 ezer forintot, a külső városrészben 178 ezer forintot kell havonta a lakhatásra fordítani. Horvátországban már euróban kell fizetni a bérlakásokért, forintra átszámolva gyakorlatilag Ljubljanához hasonló az árszint.

Ennél relatív kedvezőbbek a bérleti díjak Belgrádban, ahol 188 ezer forintnak megfelelő szerb dinárért tudnak az emberek belvárosi kétszobás lakást bérelni.

Kolozsváron 177 ezer forintnak megfelelő román lejért lehet átlagosan lakást bérelni a városközpontban, a külső kerületekben pedig ugyanez 122,5 ezer forintba kerül havonta. Bukarestben pedig egy belvárosi kétszobás lakás bérleti díja átlagosan 185 ezer forint.

Bécs, Prága, illetve Varsó 30-40 százalékkal drágább Budapestnél, míg Ljubljanában vagy Zágrábban a magyar fővároshoz hasonló szinten lehet lakást bérelni. Ezzel szemben Belgrád, Bukarest vagy Kolozsvár lakásait – az átlagos bérleti díjat tekintve – 20-25 százalékkal olcsóbban lehet kivenni a Budapesten elérhető lakásokhoz képest – olvasható az OC közleményében.

(Forrás: MTI)