A hatóságok mellett a termelők is részt vehetnek az országba özönlő importtejek ellenőrzésében, a tejkommandó egy-két hónapon belül kezdheti meg a munkát.

Össztársadalmi összefogás nélkül nem lábalhat ki az eddigi legmélyebb válságából a hazai tejágazat – jelentette ki Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke.

Magyarország – az uniótól kapott 2,9 milliárd forintot nemzeti forrásból kiegészítve – a közösségben mért legnagyobb támogatást adta a tejtermelőknek, ennek ellenére az alacsony árakat még így sem sikerült kompenzálni. Az országba még mindig ömlik a dömpingárú, áfacsalásgyanús tej, naponta 1,5-1,6 millió liternyi áru lépi át a határt – írja a Magyar Idők.

Annak érdekében, hogy a Magyarországra érkező tej minél nagyobb része ellenőrzött keretek között, a vonatkozó adójogszabályok betartása mellett kerüljön a boltokba, a hatóságok munkáját a termelők is segíteni fogják – mondta Zászlós Tibor.

Az adóhatóság, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai mellett a tejtermelő gazdaságok képviselői is részt vesznek majd a határokon zajló ellenőrzésben. A „tejkommandó” létrehozásához szükséges jogszabályi előkészítés még zajlik, az alelnök szerint egy-két hónapon belül indulhat el az új típusú ellenőrzés.