Országos átlagban 15,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak tavaly, az év végére lassult az éves növekedés, ami az idén is folytatódhat. A legnagyobb mértékű, 22,5 százalékos növekedés Budapesten volt 2016-ban, ami alacsonyabb a korábbi időszakok 25-30 százalékos értékeihez képest.

A lakáspiacot továbbra is az árak növekedése és a forgalom bővülése határozta meg. A piac ugyanakkor érettebb szakaszába lépett, a megemelkedett keresletre a kínálati oldal is egyértelmű élénküléssel reagált – mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank lakáspiaci jelentését ismertetve. A harmadszor kiadott jelentés szerint a keresletet változatlanul a háztartások kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete, valamint az alacsony kamatkörnyezet segítette.

Sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagban számított emelkedése nem tekinthető túlfűtöttnek – közölte Fábián Gergely. Tavaly a vidéki városokban 13,8, a községekben 9 százalékot kissé meghaladó mértékű volt a lakásárak átlagos emelkedése. A fővárosban a jelentősen megemelkedett árak miatt már nem nőtt tovább a forgalom. Az igazgató jelezte: várakozásaik szerint 2017 első fél évében a lakásárak növekedési dinamikája lassulni fog, de marad a kétszámjegyű emelkedés.

A keresleti oldalon a reáljövedelmek stabil növekedése és a kedvező munkaerő-piaci helyzet élénkíti a lakáspiacot. Az alacsony kamatkörnyezet a befektetési keresletre is hat. A jelentés megállapította, hogy a hitelezési folyamatok továbbra is támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését, mintegy 42 százalékkal nőtt az új lakáscélú hitelkihelyezések volumene.

A hitelből finanszírozott lakásvásárlások súlya nőtt, kissé meghaladta a tranzakciók felét. Az adósságfék-szabályok továbbra is korlátozzák a túlzott eladósodást, így az új hitelezés bővülése még fenntarthatónak tekinthető az MNB szerint. A hitelfelvevők többsége jóval a limitek alatt vett fel kölcsönt.

Fábián Gergely kiemelte azt is, hogy a lakásárak növekedése tavaly meghaladta az építési költségekét, ami kedvezően hat a fejlesztésekre. Kockázatot lát ugyanakkor az MNB a szakképzett munkaerő hiányában. A kiadott építési engedélyek megugrása után tavaly már az átadott új építésű lakások száma is kétszámjegyű emelkedést mutatott. Az új építésű lakások koncentráltan jelennek meg a fővárosban. A projektek döntő többségét 2018-ban adják át, így a kínálat folyamatos bővülésével csökkenhet az árnyomás a budapesti lakáspiacon.

A jelentés kiemelten foglalkozik a balatoni lakásárak alakulásával. A balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca kiemelkedő a fővárosi lakáspiac mellett. Fábián Gergely elmondta: a balatoni lakásárak hosszabb távon nagyobb stabilitást mutatnak, a válság hatására az országos átlaghoz képest kisebb mértékben vesztettek értékükből, viszont jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál nagyobb áremelkedés. Az MNB számításai szerint országos átlagban a lakásárak szintje elmarad a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szinttől, így az árak folyamatos emelkedése még fenntarthatónak tekinthető – közölte Fábián Gergely. (MTI)