Tavaly a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt visszaesett a kávépiac forgalma, de az év első négy hónapjában újraindult a növekedés – mondta Kedves Zoltán, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé és prémium alkoholok üzletág igazgatója.

A Nielsen piackutató adatait ismertetve közölte: a hazai kiskereskedelmi kávépiac értéke (a szemes, őrölt és kapszulás típusokat beleértve, kivéve az instant kávé termékeket) a 2023 május és 2024 április közötti időszakban 75 milliárd forintos volt, a forgalom 14,4 ezer tonnát tett ki, ennek mintegy 60 százalékát az őrölt kávék adták.

Hozzátette, hogy az idei év első négy hónapjában a korábbi csökkenő trend megfordult, és mennyiségben 1,8, értékben 5,7 százalékkal bővült a piac 2023 azonos időszakához képest.

A Coca-Cola HBC Magyarország a teljes kiskereskedelmi kávépiac 9 százalékát lefedő prémium szegmensben van jelen a Costa Coffee és Caffé Vergnano márkákkal: a kiskereskedelmi piacon 2,1 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek. A HORECA (szállodák, éttermek, kávéházak – hotels, restaurants, cafés) szektorban, azon belül is a prémium kávéknál a társaság az első háromban szerepel.

A tájékoztatás szerint a Costa Coffee idén frissíti a márka arculatát, ehhez kötve egy művészeti pályázat elindítását jelentették be. Az összesen 2,25 millió forint összdíjazású, június 10-tól augusztus 31-ig futó Costa Art & Craft pályázatra bármilyen, a kávé vagy a kávézás által inspirált új alkotással lehet pályázni, műfaji megkötés nélkül. Külön kategóriában díjazzák a mesterséges intelligenciával készült műveket.

(Forrás: MTI)