Az idei harmadik negyedévben 3,6 százalékkal haladta meg a magyar GDP az egy évvel korábbit, míg az első kilenc hónapban összességében – a korrigált adatok alapján – 3,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a tavalyit.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei harmadik negyedévben a nyers adatok szerint 3,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a KSH. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá.

Az idei harmadik negyedévben – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző három hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal bővült a GDP. Míg az első kilenc hónapban összességében 3,7 százalékkal haladta meg a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbit.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy a mezőgazdaság teljesítménye visszafogta a növekedést, az építőipar és számos piaci alapú szolgáltatás viszont erősítette a gazdaság teljesítményét – írja az MTI. A KSH most felülvizsgált adatai szerint az első és második negyedév 0,1-0,1 százalékponttal 4,3 százalékosra, illetve 3,3 százalékosra javított GDP-növekedésnek köszönhetően az első fél évben 3,8 százalékkal nőtt a GDP volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva a korábban ismertetett 3,6 százalék helyett. 

A kormányzati előrejelzés idén 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol. A szakértők általában 3,5-4 százalékos sávba várják az éves gazdasági növekedést. Az Európai Bizottság a múlt héten kiadott friss előrejelzésében 0,1 százalékponttal 3,7 százalékosra javította a Magyarország idei gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát.

A Fitch Ratings londoni elemzőinek múlt heti elemzése szintén 3,7 százalékos növekedést valószínűsít. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is javította várakozását, hétfőn kiadott regionális előrejelzésében (Regional Economic Outlook) 0,3 százalékpontos emeléssel 3,2 százalékra javította a Magyarországra vonatkozó becslést.